МУП Хрватске објаснио све, осим што хапси туђег држављанина за злочин у његовој земљи?

Хрватско Министарсто унутрашњих послова доставило је данас Министарству иностраних послова БиХ службену информацију да је држављанин БиХ Дане Лукајић ухапшен у Хрватској због сумње да је починио кривично дјело ратног злочина.

недеља, јул 1, 2018 / 23:46

У информацији хрватског МУП-а наводи се да је Лукајић, након хапшења, спроведен у службене просторије Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Загреб, гдје је у току криминалистичко истраживање, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Из Министарства наводе да је Амбасада БиХ у Загребу у сталној комуникацији са надлежним органима Хрватске и да предузима све расположиве радње предвиђене Бечком конвенцијом о конзуларним односима и важећим законодавством БиХ.

У службеној информацији хрватског МУП-а наводи се да је Лукајић јуче у 10.25 часова ухапшен у мјесту Личко Петрово Село због основа сумње да је почино кривично дјело ратног злочина из члана 122. Основног кривичног закона Хрватске, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова БиХ.

Жупанијски суд у Загребу одредио је једномјесечни притвор пензионисаном пуковнику Војске Републике Српске Данету Лукајићу.

Лукајић је ухапшен јуче у Личком Петровом Селу. Њега су хрватски полицајци извели из аутобуса којим је група ходочасника путовала на обиљежавање 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Министарство унутрашњих послова Хрватске јуче је саопштило да је Лукајић, некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА, ухапшен због сумње да је „починио ратни злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *