Mун нема појма о истрази "Добровољачка"

Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун изјавио је да му није познато да је у историји Америке постојао случај да је Влада финансирала одбрану осумњичених за ратне злочине. Он је истакао да није упознат о томе докле је дошла истрага у случају "Добровољачка". "Примјетио сам да је државни тужилац рекао да је план да истрага […]

понедељак, 14 марта, 2011 / 22:15

Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун изјавио је да му није познато да је у историји Америке постојао случај да је Влада финансирала одбрану осумњичених за ратне злочине.

Он је истакао да није упознат о томе докле је дошла истрага у случају "Добровољачка".

"Примјетио сам да је државни тужилац рекао да је план да истрага буде завршена до почетка љета и то је нешто што можемо поздравити", рекао је Мун.

Осврћући се на прилике у БиХ, он је истакао да је неопходно да се БиХ фокусира на јачање институција задужених за владавину права, јер то захтијевају јака и добра демократија, што важи за многе друге земље западног Балкана колико и за БиХ.

"Уколико земља жели да иде ка Европи и да се интегрише у земље ЕУ те институције задужене за владавину права морају бити ојачане", рекао је Мун.

Недавно ослобађање генерала Јована Дивјака из аустријског притвора и прошлогодишња операција спасавања Ејупа Ганића од суочавања са правдом грађане БиХ коштали су више од два милиона КМ, пише "Прес РС".

Према доступним подацима, за парадржавне акције у одбрани двојице умијешаних за злочин у Добровољачкој улици из буџета БиХ узето је најмање 500.000 КМ, наводи лист.

Јован Дивјак ухапшен је 3. марта у Бечу на захтјев Србије, која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године, када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Дивјака је суд у Корнбургу 8. марта пустио из притвора уз кауцију од 500.000 евра, која је плаћена.

ФОРМИРАЊЕ ТРЕЋЕГ ЕНТИТЕТА – КОРАК УНАЗАД

Амерички амбасадор рекао је да подржава заштиту права хрватског народа у БиХ, али да би формирање трећег ентитета био корак уназад.

"Вријеме је да ова земља иде даље када је ријеч о политичкој ситуацији. Сматрамо да постоје многи кораци који би заштитили хрватски народ и земљу водили даље, али формирање трећег ентитета није тај корак", истакао је Мун.

Он је оцијенио да постоји мали број ствари о којима се странке у БиХ не слажу када је ријеч о формирању власти.

Мун је додао да се у разговорима који су вођени протеклих дана под окриљем ОХР-а дошло до сазнања да међу странкама у БиХ има много сагласности, те да је БиХ неопходна јака власт која би помогла земљи да иде напријед.

"Ми марљиво радимо на томе да помогнемо и пружимо подршку странкама да постигну договор. Најважније за све грађане ове земље јесте да она иде даље ка Европи да би се побољшала економска ситуација, услови за образовање и едукацију младих и да би сви живјели боље", рекао је Мун данас у Бијељини.Оставите одговор