Муктада ал-Садр: Против Американаца, свим средствима

Утицајни ирачки шиитски свештеник Муктада ал-Садр позвао је данас своје сљедбенике да "свим средствима” пруже отпор Сједињеним Америчким Државама, а новоформирану владу у Багдаду да се постара да све америчке снаге напусте земљу до краја године како је и планирано. У свом првом јавном обраћању у Ираку након четири године проведене у изгнанству, Муктада ал-Садр […]

субота, јануар 8, 2011 / 12:38

Утицајни ирачки шиитски свештеник Муктада ал-Садр позвао је данас своје сљедбенике да "свим средствима” пруже отпор Сједињеним Америчким Државама, а новоформирану владу у Багдаду да се постара да све америчке снаге напусте земљу до краја године како је и планирано.

У свом првом јавном обраћању у Ираку након четири године проведене у изгнанству, Муктада ал-Садр је пред више хиљада окупљених упозорио да, уколико влада шиитског премијера Нурија ал-Маликија не обезбједи сигурност и услуге својим грађанима, „имамо политичка средства како бисмо је одбацили”, јавио је АП.

Ал-Садр (37), који се из Ирана вратио почетком седмице, у свом говору је САД, Израел и Велику Британију назвао „нашим заједничким непријатељима”, али је највеће критике упутио на рачун Вашингона.

„Нека цијели свијет чује да одбацујемо Америку. Кажимо „не” окупатору. Ми не убијамо Ирачане, супротставимо се окупатору свим средствима отпора”, поручио је свештеник.

Америчка агенција наводи да је Ал-Садр Ирак напустио 2007. године, побјегавши у Иран како би избјегао хапшење због сумње да је био умијешан у убиство једног другог свештеника, а за сада није познато колико ће дуго остати у својој земљи.Оставите одговор