Муке херцеговачке: Вода донесе, влада однесе, па врати

Контрола медија је чудо. Чим се неко узврти, можеш преко њих објавити неку зезнуту информацију. Типа Херцеговци од Електропривреде добили 67,8 милиона марака. Пише Марко Шикуљак Тако је узвраћено групацији херцеговачких општина и начелницима који се жале на запостављеност од стране централне власти. Наслов је велики, па још на првој страни поново, са малим словима […]

понедељак, јун 3, 2013 / 09:40

Контрола медија је чудо. Чим се неко узврти, можеш преко њих објавити неку зезнуту информацију. Типа Херцеговци од Електропривреде добили 67,8 милиона марака.

Пише Марко Шикуљак

Тако је узвраћено групацији херцеговачких општина и начелницима који се жале на запостављеност од стране централне власти.

Наслов је велики, па још на првој страни поново, са малим словима како је у питању деветогодишњи период. Па ви рачунајте, двадесетак милиона за сваку од три општине на девет година, а само зато јер је на њиховој територији хидроелектрана потопила неку земљу, или што се пуши из термоелектране. Дим оде у ваздух, вода само лежи, а лежи и хљеб који једу у Билећи, Гацку и Требињу, сматрају уредници новина из владе Српске.

Математика је незгодна, али кад би парчали, свака општина је добијала око ти милиона. Три милиона годишње. Три милиона у ситуацији кад нисте натјерали општине да запослени одборници тај посао морају радити волонтерски. Кад нисте ограчничили плате начелницима, управним одборима, јавним предузећима. Кад сте омогућили да се краде и ућарује на свему. Кад сте дозволили прекомјерно запошљавање у општинским администрацијама. Кад се општине вашим примјером задужују за текуће трошкове.

Да ли, упркос нашим гладним очима, неко мисли да су три милиона годишње нека цифра, рачунајући све обавезе које једна општина има?

Чије су наше паре?

Но оно што је најгрозније је начин на којим владине чаје машалају новац који се прослиједи општинама, или било који пројекат који се уради на локалном нивоу из републичког буџета. Просто се запитате да ли је ваша Влада заиста ваша влада, или окупациона управа, па јој требате бити захвални? Као да Додик, Џомбић, Цвијановићка, из свог џепа дају паре да би се направила нека обилазница, или сличан пројекат.

У сваком моменту су спремне и цифре улагања у друге крајеве. Неће се рецимо, у случају Семберије, упоредити са цифром колико је из ње директно отишло пара у буџет на име дажбина. А дате су паре да се добије, замислите, болница.

Влада Азербејџана обнови паркове и уреди обале у Београду, Новом Саду и Сарајеву, па не тражи да јој се захваљује колико наша Влада тражи да јој се захваљујемо за сваки фенинг који је пребацила општинама, умјесто да их потроши водећи родбину и страначке кадрове по Венецији.

Трошење јавних средстава, како по општинама тако по влади и њеним сателитима, постало је само себи сврха. Опште је мјесто како су то све наше паре, које смо дали кроз порез.

Е па нису.

Њихове су, а нама шта претекне.0 КОМЕНТАРА

 1. Херцеговина је у тешкој ситуацији. Чињеница. Међутим, чини ми се да је хајка на Владу РС која се води од стране локалних власти у тој истој Хецеговини покварењачка игра. Није тешко израчунати да је по глави становника много већи буџет на примјер у Гацку него ли у Кнежеву, Шипову, Мркоњић-Граду, Челинцу, Котор Вароши, општинама на западу РС. А сигуран сам да су ове општине уређеније и боље за живот од Гацка.

  Могли би Гачани да се приупитају зашто се у нашем СПО-овском Кумровцу тако слабо живи.

  Да није мало и до локалне власти?

 2. крајишко говече, само РИТЕ Гацко вриједи више него све те општине које си набројао, па како онда да не буде већи буџет у Гацком од ових других, е сад је проблем локалне заједнице што се барабе из републичких власти углавиле у то њихово природно добро и они стално харач скупљају и хоће „свој део“!
  Кад их коначно протјерамо из Источне Српске много боље ће се живјети и у Гацку и у сваком овом нашем мјесту.
  Колонија нисмо били и нећемо бити никад, па тако ни лакташима, ако има слугењара који би служили лакташима нека иду тамо код њих, овдје им није мјесто!

 3. Просвјећени фашисто, смањи доживљај. Који ти је курац данас? Скроз си одлијепио.

  Ја немам ништа против што Гацко има већи буџет од свих ових општина, само сам питао зашто се у том Гацку слабије живи него у побројаним општинама. Какве везе имају Крајишници са трошењем локалног буџета?

 4. Maрко, ја сам Вам мислио бити кум, а Ти се поквари овим текстом. Немој Ању да ми разочараваш! 😉

 5. „СПО-овском Кумровцу“

  СПО Кумровац је у Кумровцу. Којт фон Драсковитз је био партијска секретарица Мике Шпиљка и духовно сједиште му је био Кумровац. Друго је сад што је од службе добио задатак да фингира.

 6. Дражене, енергију за препирку сам потрошио на оном међеду, тако да ти покушаји провокација неће успјети. Једноставно ћу те искулирати.

 7. Симо П. Ороз, 03.06.2013. 14:43:58

  Како се живи у Кнежеву? Ако се живи уопште, њих је чувар давно ставио ад акта по сваком питању “ немој после да буде..нисам вам реко…нема готово..затворено..ако не гласате за мене..“ бише то пророчке ријечи главоње из лакташа, пред само изумирање општине Кнежево!

 8. Objavi Blic od Kozomare koji jedino takvim tekstovima pokusava da od Bude RS izvuce bilo koji dinar jer je i sam u velikim finansijskim problemima. Meni samo nije jasno na osnovu kojih racunovodstvenih knjizenja je uspio doci do ove cifre. Ovi novinari su najvece neznalice trenutno u RS ne racunajuci uposlenike u zgradi vlade RS.:):D

 9. GAČANI kao GAČANI
  U Gacku Opstinska vlast nesto radi samo kad je u pitanju izborna godina a sve u cilju dobijanja glasova aktuelne SDS (opstinske) vlasti.
  Nazalost, još uvijek se ti radovi svode samo na asfvaltiranje prilaznih puteva. Gacko u toku ljeta nema pitke vode, kanalizacija grada se izlijeva u polje neposredno ispad grada. Gacko nema ekološku deponiju za otpad, ima jedan kamion uza odvoz smeća.
  Kad padne snijeg na ulice čeka se Skip iz komunalnog preduzeća da očisti ulice (inače njihov vozač skip-a je direktora komunalnog bratić) i ako mu ne platiš 20 KM nemaš prilaza svom ulazu. Veoma česta pojava je da utovarivači ui kamioni iz rudnika dolaze da čiste snijeg u centru grada. U toku zime kontejneri sa smećem gore i dime, a kako i nebi kad je komunalana policija u nadleznosti Opštinske vlasti.

  Gacko ima jednu raskrsnicu sa semaforima koji rade samo ponekad.

  Opština Gacko ima toliki godišnji budzet (11.000 000 KM)tako da to dodje u prosjeku preko 1.000 KM na jednog stanovnika Opštine Gacko. Za jedan mandat vladajuća struktura Opštine Gacko (SDS, PDP i ostali prateći stranački sateliti, danas je to čak i SPO – koji je dosad uvijek bio opozicija ) potroše četverogodišnji budzet u iznosu ok 45. 000 000 KM !
  Sam načelnik Opštine Gacko je izjavio da je budzet Opštine socijalni (???) i da 90 % novca iz budzeta troši za plate zaposlenih u Opštini, vodovodu, komunalnom, sportska društva, itd, itd… Šta Vi mislite jel 90% budzeta od 11.000 000 KM ?
  Svi mi u Gacku to vidimo ali samo poslije izbora.

  Ako sam napisao neku neistinu neka me odmah neko odmah ispravi !

  😉

 10. Marko sve sam ovo čuo od jednog svog kolege profesora iz Gacka, a prije par mjeseci sam i prolazio kroz Gacko i ni malo mi se ne sviđa situacija. Nažalost, čuo sam da je finansijska situacija opštine Gacko dobrostojeća ali tamo čovječe sve izgleda kao iz 80-ih. Šta vam imam pričati kad sam u samom gradu vidio konja koji pase. Daleko od toga da imam nešto protiv ove plemenite životinje ali majka mu stara zna se gdje konj može da pase i da ljudi koji tuda prolaze tom slikom stiču pogrešnu sliku. Čuo sam da se i crkva pravi jedno 10 godina i nikako da se napravi a što ovde ti izračuna za četiri godine taj konj od načelnika potroši 45 milona maraka i da ne može da završi crkvu, a vlada kažu gackom 20 godina. Treba njega zavezati umjesto onog konjića i da pase.

 11. anja banja luka, 03.06.2013. 14:37:26 [77880]
  “Марко, овај текст ти баш није требао.

  Не видим никакав смисао у овоме.“

  Ne bih se bas slozio.
  Ja mislim da je tekst odlican.
  Marko je ovdje precizno naglasio i postavio link koji je presudan za ovu diskusiju.

  Marko nam na svojstven nacin pokazuje svo zlo ove kvazidrzave koja na najgori moguci nacin prelijeva korupciju i bahatost iz centara moci,preko kvaziskupstina koje ne rade nista dok u isto vrijeme novac odlazi za finansiranje svega toga umjesto da se ti tzv.“ministri posvete mnogo precim stvarima kao sto su(kako Marko naglasava)bolnice,skole zatim unapredjenje sredina koje su zapostavljene i tako redom.

  Znaci ako se procita tekst u cijelosti,poruka je vise nego jasna.BH je zatvor za Srpsku i nezavisnost je neminovna.
  Dok je stanje ovako,gomile budzetara ce jesti drzavnu kasu trazeci izgovore ovoga ili onoga tipa.
  Ovdje je precizno naglaseno kvazibijenale…
  Sta ce uopste Srpski predstavnici tamo?

  “Министар цивилних послова и комуникација у Савјету министара БиХ Средоје Новић отворио је вечерас Павиљон Босне и Херцеговине у Палати Малипиеро у Венецији, гдје је у оквиру 55. венецијанског бијенала постављена изложба „Врт уживања“ Младена Миљановића.“

  Zamisli;“vrt uzivanja“!?
  Paviljon “Bosne i Hercegovine“!!!???

  Koji kvazipaviljon, kvazidrzave,kvazientiteta i kvaziministara koji prelijecu za pare u kvaziministarstvo kvazicivilnih poslova…..

  Svi ti ministri su se fakticki vec prodali BH establismentu pod krinkom “ministara Srpske“.

  I to i jeste plan euro i inih lobija,lagano utapanje u nakaradnu tvorevinu,dje se zdere,pije i trose narodne pare,nesto preko uprave za indirektno,nesto kroz sveoste poreze(koji su vaspostavljeni na teritoriji cjelokupne nakaradne tvorevine).

  Vrijeme je za nezavisnost.Ovako je nemoguce uvesti red,kontrolu i trosenje para na raznim nivoima vlasti.

  Bravo Marko!

 12. Хвала и на критикама и на похвалама. Прегањати се да ли је Херцеговини дато мало, довољно или пуно, беспредметно је у ситуацији када ЕПРС троши бесмислено новац, када то ради влада, када то раде општине. Када би се то смањило, имало би се о чему причати, без обзира на број одјављених личних карата у Херцеговини

 13. И да, ја сматрам да је законодавна власт ипак одговорна да натјера локалну да укине одборничке накнаде

 14. herctref

  Znas sta je najžalosnije u ovoj priči o Gacku ?

  Izgleda da mi stanovnici Gacka „pasemo travu“ nas jašu i načelnik opštine Gacko, Vlada RS kao i cijela BiH protiv koje smo se borili!

  Prebacujemo lopticu sa saveza opstina Hercegovine na Vladu RS i BiH a šta se dešava u stvari?
  Ko, koga?
  Nemoguće je da rad ličnih interesa (i udobnih fotelja u kojima sjede ) treba da ispaštaju stanovnici Republike Srpske?

  Ne mogu da vjerujem da svi gore navedeni misle da smo mi glupi i primitivni.

 15. …opet Gacko i opet ista priča,nazalost?
  ‘oćete l’ ikada doći pameti,uraditi nešto da bude bolje svima Vama u Gackom ?!
  Nećete,ne umijete,ne znate,ne zelite?!
  I opet kukate kako su za sve krivi opštinski aparat,Vlada ili neki treći levati?!
  Za sve krivite druge,a ne vidite da je problem u Vama,onim najnormalnijim stanovnicima Gackog,pobogu ljudi DIGNITE se na protiv onih kojima ste dali glasove na prethodnim izborima…
  Tako ste se jeftino prodali da ni sami niste svjesni,ništa bolje na kraju krajeva niste ni zaslužili…izvucite pouku iz svojih grešaka…ne želite,pokrepali biste na onim prljavim ulicama Gackog da Vam nije RiTe Gacko ne znajući/ne želeći da zasučete rukave za bolje sutra…
  Vaši potomci ima da Vas proklinju šta ste im ostavili u nasledje…SRAMOTA DA VAS BUDE !!!
  Ovog markogacko1965 iliti informator-a svih dobrih i loših stvari u Gackom kandidujte za sledeće izbore…ćojek je toliko obaviješten da je za nepovjerovati,pa bujrum Markogacko1965 da sve ove neobaviještene posjetioce ovog portala obradujte nekim prljavim vešom sa RiTe Gacko?!
  Nemoguće kolika se fama dizala u prethodnim postovima koji su se ticali Gacka i dešavanja u njemu a sada kada dobiste novog direktora „uvažnog DiF-ovca“ svi se uspavaste…
  Istrošeni resursi kritike,bojazan za radno mjesto,pokrili ste se ušima,bleja..Ili nešto peto,španska kragna žiteljima Gackog u vidu Čeza-a?!
  Koje li Vas muke sada more,misli lutaju od nemila do nedraga…cipele stare žuljaju?!
  A vi i dalje samo „pasete“ travu ?!x-(x-(x-(

 16. Muke hercegovačke… ISTINA
  koliko god se trudili da uteknu sa sela,selo nikako da izađe iz njih..tih nadmenih i nadasve „postenih“ autokrata s dugim stažom u „klimavim“ foteljama B-)

  Sada se mnogi od Vas pitaju čemu vodi taj mukotrpni jauk opštinara za većim izdvajanjima za lokalnu zajednicu,odgovor se nameće u sledećem: ni onih 11 000 000 Km opštinskog budzeta nije dovoljno da pokrpi njihove šuplje dzepove,namiri preopširnu administraciju,isplati plate onih koji su na opštinskom budzetu…

  Golem aparat,reklo bi se za tako malo mjesto kakvo je Gacko iliti Papovina kako će se vrlo vjerojatno uskoro zvati…?!

  I tako oni koji zaviše nekoliko firmi koje su imali pod svojim patronatom i bez malo ostaviše njihove porodice bez izvora primanja,ti isti dodjose na poziciju da budu na čelu jednog od najvećih proizvođača el energije u BiH ?!

  22 778 glasova povjerenja pučanstva na Izborima 2010 jel’ vrijedno pozicije iliti revanšizma vladajuće stranke u RS za ukazanu podršku njihovom kandidatu za Kandidata za srpskog člana presjedništva BiH kasno je sada pričati,vrijeme će pokazati…

  Poželimo mu onoliko uspjeha koliko je imao u prethodnim firmama i da ovaj 3 mjesečni ugovor na funkciji Vd Rite Gacko ostane u itekako ljepom sjećanju…
  Gacko je dobilo svog’ TOPALOVIĆA
  http://www.youtube.com/watch?v=pGhkg9szsXY
  x-(x-(x-(

 17. GACKO – Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS uhapsili su juče načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti SO Gacko Dragana Papovića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.

  Papović, koji je juče uhapšen na radnom mjestu u SO Gacko, privođen je i prije mjesec dana, ali je ubrzo pušten iz pritvora.On je juče saslušan u Okružnom tužilaštvu Trebinje, koje je nakon toga zatražilo od sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u tom gradu da mu se odredi pritvor do mjesec dana.

  Tužilac Žarko Milić izjavio je nakon saslušanja da se Papović tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, koju je nastavio nakon prvog privođenja i saslušanja u tužilaštvu krajem marta ove godine.

  „Nova zloupotreba odnosi se na izvještaj o budžetu opštine Gacko za 2007. godinu, koji je lokalni parlament usvojio bez saglasnosti Ministarstva finansija RS“, kazao je Milić i pojasnio da u prijedlogu tog budžeta postoji stavka od 2,7 miliona KM za kapitalne investicije, od čega za 2,1 milion KM nije navedena tačna namjena.

  Sumnja se da je planirano da se ova sredstva ulože u zgradu koja se gradi u tom gradu od 1999. godine.

  Nezvanično saznajemo da je izjavu o izvještaju o budžetu opštine Gacko za 2007. godinu, u svojstvu svjedoka, policiji dao i ministar finansija RS Aleksandar Džombić. Ovu informaciju juče nismo mogli da potvrdimo jer se Džombić nije javljao na mobilni telefon.

  Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS uhapsili su Papovića i 29. marta ove godine zajedno s načelnikom SO Gacko Milanom Radmilovićem. Poslije hapšenja, Papović je saslušan u Okružnom tužilaštvu Trebinje nakon čega je pušten na slobodu dok je Radmilović pritvoren i ovih dana mu je pritvor produžen za još 60 dana.

  Istražioci su utvrdili da je Radmilović stvorio obaveze prema opštini Gacko u iznosu od 6.479.696 KM u korist Građevinskog preduzeća „Tajm inženjering“ iz Beograda.Protiv Radmilovića i Papovića Tužilaštvu je do sada podneseno više izvještaja o počinjenom krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

  U tim izvještajima stoji da su počinili krivična djela kada je u pitanju trošenje novca na osnovu rudarske rente, koju SO Gacko ubire od Rudnika i termoelektrane Gacko.
  jaran, 29.03.2013. 21:28:31 [71856]
  A NIJE PRVOAPRILSKA šala,ko je ko?!
  ”Novac i imovinu GAT-a prebacuju u svoj ‘Safir’”

  GACKO – Rajko Papović, bivši ministar sporta u Vladi Gojka Kličkovića, koji je sa svojim bratom Dragutinom najveći vlasnik Građevinskog preduzeća GAT iz Gacka, izbjegava izmirivanje obaveza prema radnicima, a svu dobit iz GAT-a usmjerava u preduzeće „Safir“ u kojem je većinski vlasnik sa bratom.

  Tvrde to bivši i sadašnji radnici GP GAT, od kojih je skoro polovina podnijela tužbe protiv tog preduzeća i Papovića. Ratko Kovačević, diplomirani pravnik, koji je bez posla u GAT-u ostao prije godinu, kaže da je trebinjskom Osnovnom sudu podnesena i prijava zato što je GAT, nakon što je u njemu otvoren stečajni postupak, podijeljen na tri preduzeća.

  „Braća Papovići izbjegavaju obaveze prema radnicima dijeleći preduzeće i formirajući unutar njega nove firme. Tako sada postoje ‘GAT inženjering’ u kojem je otvoren stečajni postupak, ‘GAT invest’, koji se priprema za otvaranje stečajnog postupka i PGM, koji bi trebalo da radi dok ne dođu za naplatu potraživanja radnika i trećih lica“, kaže Kovačević.

  On dodaje da se istovremeno sva potraživanja i troškovi fakturišu na GAT, a dobit se sliva u „Safir“ za kojeg GAT otplaćuje kredite.

  „Svi direktori i radnici u GAT-u su iz ‘Safira’, dok u ‘Safiru’ na crno rade radnici GAT-a“, tvrdi Kovačević.

  Dug za plate, dodaje, narastao je na oko 250.000 KM, a doprinosi radnicima nisu uplaćeni otkad su Papovići kupili 30 odsto akcija u GAT-u. Kovačević priča da je poslije isplate plata povukao tužbu protiv GAT-a, ali mnogi radnici nemaju nikakve šanse da dobiju zarađeno.

  „Ne mogu da shvatim zašto Papovići neće da uplate ni marku doprinosa kad su u firmi vrijednoj više od 2,5 miliona KM za tri godine realizovani poslovi od dva miliona KM“, kaže Kovačević.

  Vozač Obren Savić poslije 32 godine radnog staža ostao je u ovoj firmi bez posla i sa slabim mogućnostima da mu bude isplaćeno 26 plata koje potražuje. Istu sudbinu dijeli i njegov kolega Njegomir Tepavčević koji je podnio tužbu, ali ne vjeruje da će ikada dobiti novac. Njihov kolega Milimir Koprivica dobio je preduzeće na sudu u oktobru prošle godine, ali Papovići mu još ništa nisu isplatili iako je presuda pravosnažna. Nije ispoštovana ni sudska presuda o djelimičnom usvajanju tužbenog zahtjeva Koje Rudovića, kojom je GAT-u naloženo da mu isplati 4.679 KM sa zateznim kamatama.

  Kako se rješenje ne nazire, radnici GAT-a su nedavno Specijalnom tužilaštvu RS uputili zahtjev za kontrolu zakonitosti rada preduzeća. Od Komisije za reviziju privatizacije RS zatražili su da preispita prodaju firme obavljenu 2004. godine.

  Rajko Papović kaže da je GAT prvo preduzeće u Gacku u kojem je pokrenut stečaj, pa, kako tvrdi, neupućeni radnici bez razloga strahuju šta će biti s njima.

  „Garantujem radnicima da niko neće ostati bez posla, da će svima biti povezan radni staž od poratnih godina do danas, te da ćemo izmiriti sve obaveze prema njima otkad smo mi preuzeli preduzeće. Takođe, sve pravosnažne presude će biti ispoštovane“, rekao je Papović.

  Odgovarajući na radničke optužbe Papović kaže da je GAT podijeljen na više firmi s ciljem da se sačuva proizvodnja i da bi radnici bili zadržani na poslu.

  „Sve je urađeno po zakonu, a ‘GAT inženjering’, ‘GAT invest’ i ‘Safir’ formirali su PGM s namjerom da sačuvaju radna mjesta tih ljudi koji, eto, sad pričaju što pričaju“, kaže Papović.

  On je dodao su prilikom kupovine GAT-a naslijeđena velika dugovanja, ali da su i pored toga svi zaposleni zbrinuti, a da su oni koji se bune izmanipulisani od onih koji ne žele dobro ni njemu, ni firmi, ni njima.

  RiTE Gacko favorizovao „Safir“

  Firma „Safir“ bila je unazad nekoliko godina jedna od onih koje je favorizovalo preduzeće Rudnik i Termoelektrane (RiTE) Gacko angažujući ih kao treće lice.

  Prema izvještaju Radne grupe „Elektroprivrede RS“, u sklopu koje posluje RiTE Gacko, iz 2003. godine, „Safir“ je među domaćim firmama prednjačio po potraživanjima od RiTE Gacko. Samo te godine „Safir“ je od RiTE potraživao 455.308,88 KM. (Nezavisne novine 28.02.2007 )
  jaran, 29.03.2013. 21:37:39 [71857]
  http://www.gacko.net/photogallery/Image3.jpg
  Smijenjeni sekretar SO Gacko Čedomir Janjušević biće ponovo vraćen na posao

  U GACKU SE I DALJE ZATAŠKAVA KRIMINAL

  2006-07-30 16:57:20

  GACKO (SINA) – Diplomirani pravnik iz Gacka Čedomir Janjušević koji je dugi niz godina obavljao funkciju sekretara Skupštine Opštine Gacko, a onda razriješen ove dužnosti i udaljen sa posla, ponovo će biti vraćen na posao, odlučio je Odbor za žalbe Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

  Ovo rješenje je upućeno i načelniku opštine Gacko Milanu Radmiloviću, gdje mu je naloženo da Janjuševića rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, kao i da mu se isplate sve neisplaćene plate i druga primanja za koja je mjesecima bio uskraćen.

  Protiv takvog rješenja, u kome je konstatovano da su u *slučaju Janjušević* nadležni u Opštini Gacko nezakonito postupili zbog *pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnih propisa*, nije dozvoljena žalba.
  Ne komentarišući da li će ponovo biti i sekretar Skupštine Opštine Gacko, Janjušević kaže da mu se, osim vraćanja na posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, moraju isplatiti sve zaostale plate i druga primanja za svih 13 mjeseci, koliko je, kako kaže, voljom lokalnih moćnika, bio bez posla i zdravstvene zaštite.
  *Sve to mi se deslio zbog moje zakonske i moralne obaveze da kao sekretar Skupštine Opštine ukazujem na nezakonitosti koje su ti isti sprovodili i još uvijek sprovode, pa su mi bili oduzeli sve osim prava da udišem zagađeni gatački vazduh*, kaže Janjušević, aludirajući na malverzacije SO Gacko i Rudnika i Termoelektrane, koje su potvrdili i prošlogodišnji revizorski izvještaji Boška Čeka.

  On je, kako tvrdi, još prije Čekovih izvještaja o poslovanju opštine Gacko u 2004. godini iznosio na vidjelo malverzacije Opštine i RITE *sa desetinama miliona nezakonito potrošenih maraka, ukazujući uporno punih 14 godina na organizovani kriminal ogromnih razmjera u ovom mjestu*.

  Janjušević tvrdi da je nadležnim istražnim organima davno podnio prijavu protiv odgovornih lica u Skupštini Opštine sa, kako kaže, 300 stranica neoborivih dokaza o mućkama, gdje su, između ostalog, bez ikakovog zakonskog osnova, pojedincima kupovani i dijeljeni stanovi, ili su dodjeljivani stambeni krediti, čak i onima koji nisu radili u Skupštini Opštine, dok su nekima, s druge strane, uručivani građevinski paketi i po nekoliko puta.

  On dodaje da je neshvatljivo da se zbog svega toga još niko u SO Gacko nije našao *sa one strane brave*, zapitavši se – Ko to u Gacku permanentno zataškava kriminal?x-(x-(x-(

 18. Коначно и неко паметан у овој лудници званој дејтонска, Босна, Српска и федерација…

  Мићо Мићић вратити све локалној заједници, која је једини прави власник природних добара и ресурса!

  http://www.rtvbn.com/news/prirodna-bogatstva-u-sluzbi-gradana-video/

  U Bijeljini je danas održana Javna rasprava o Radnoj verziji zakona o finansiranju lokalne samouprave, u okviru projekta koji su zajednički pokrenuli Savezi opština i gradova RS i FBiH.

  Cilj izrade zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave je stvaranje suštinske decentralizacije u kojoj su prirodna bogatstva lokalne zajednice prvenstveno u funkciji građana te zajednice, rekao je predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić.
  Prema njegovim riječima, duh zakona je da bude u sladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi koja podrazumijeva suštinsku decentralizaciju i u oblasti finansiranja, što znači vraćanje više prohoda sa republičkog nivoa u lokalne zajednice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *