Mухамед – најскупљи филм у историји Ирана

У Ирану ће сутра премијерно бити приказан филм редитеља Маџида Маџидија о дjетињству пророка Мухамеда, најскупљи филм у историји иранске кинематографије.

уторак, 25 августа, 2015 / 23:18

Суперпродукција од око 40 милиона долара (34 милиона евра), за коју је новац дjелимично издвојила држава, снимљена је на локацији јужно од Техерана, гдjе је урађена сценографија за филм, преноси Бета.

Маџиди је рекао за Франс прес да је снимио филм Мухамед да би ставио тачку на негативну слику ислама у свијету.

Редитељ се нада да ће филм, који ће у четвртак бити приказан на филмском фестивалу у Монтреалу, изазвати интересовање европских дистрибутера.

"Посљедњих година, погрешно читање ислама у западном свијету створило је насилну слику религије која нема никакве везе са њеном правом природом", рекао је Маџиди.

За то "погрешно читање" одговорне су "терористичке организације попут Исламске државе које немају везе са исламом, које су само присвојиле његово име", наводи 56-годишњи ирански редитељ.

Маџид Маџиди био је више пута гост фестивала у Србији, гдје му је 2004. године уручен Златни печат, признање Југословенске кинотеке за допринос филмској умјетности.

Добитник је три Гран прија на фестивалу у Монтреалу за филмове Баран, Боја раја и Деца неба и први је ирански редитељ који је номинован за Оскара, за филм Дјеца неба 1997. године.Оставите одговор