Мугабе још није умро, а кад ће не зна се

Предсједник Зимбабвеа Роберт Мугабе који има 93 године, покушао је данас да увјери грађане о свом здрављу послије неколико путовања у Сингапур на љекарске прегледе, рекавши да "још не умире".

недеља, 30 јула, 2017 / 11:29

"Прича се да предсједник одлази. Не идем нигдје. Прича се да предсједник умире. Ја не умирем", рекао је Мугабе на скупу својих присталица.

Прва дама Зимбабвеа Грејс Мугабе први пут је прије два дана јавно позвала свог 93-годишњег супруга Роберта Мугабеа да именује насљедника.

Мугабе, који је данас говорио више од сат времена, теже хода и понекад задријема на састанцима.Упркос гласинама о лошем здрављу и одласку на, како каже рутинске љекарске контроле у Азији, Мугабе је рекао да не размишља о пензији. У неколико наврата је рекао да планира да влада до 100. године.

Предсједник Зимбавеа, који је рођен 21. фебруара 1924. године, био је предсједник владе од 1980. до 1987. а од 1987. године је шеф државе.Контроверзног предсједника, националног хероја ослобађања Зимбабвеа од колонијалне владавине, оптужују за насилно гушење опозиције и уништавање земље.

Познат је и по запаљивим увредама упућеним Западу, својим противницима и новинарима.Мугабе је због свог начина владања и одговорности за стање у Зимбабвеу којим влада чврстом руком, од 2002. на мети европских и америчких санкција.