Муфтија из Рашке снива аутономију

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић поручио је својим сународницима у Босни и Херцеговини да борба коју он води у Санџаку није узалудна, да је народ препознао све подвале „београдског режима” и да је аутономија Рашке облаасти све извјеснија, а муслимани тога све свјеснији. Зукорлић је, говорећи на свечаности поводом 20 година од […]

четвртак, април 21, 2011 / 20:24

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић поручио је својим сународницима у Босни и Херцеговини да борба коју он води у Санџаку није узалудна, да је народ препознао све подвале „београдског режима” и да је аутономија Рашке облаасти све извјеснија, а муслимани тога све свјеснији.

Зукорлић је, говорећи на свечаности поводом 20 година од оснивања Удружења грађана поријеклом из Рашке у Федерацији БиХ, казао да су муслимани у Рашкој као „мали орлови” који у свом гнијезду брзо стасају и оно им постаје тијесно, а „потом се отисну у небеске висине и запоседају места угодна за живот”, као што су Босна и Херцеговина и све земље западне Европе, Аустралије и Америке.

Зукорлић је, како је пренијела Муслиманска информативна агенција МИНА, нагласио да они при том не заборављају своју Рашку, већ је са још већим жаром доживљавају и помажу.

На свечаности су говорили члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, син Алије Изетбеговића, и реисул-улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић.

Свечаност је, иначе, одржана прексиноћ, у исто вријеме када је у Новом Пазару низом манифестација обиљежавано пет и по вијекова од постанка тог града.

Изетбеговић је казао да је за протеклих 20 година бошњачки народ постао незаобилазан фактор одлучивања на Балкану, а муслимани из потврдили су да су у сваком историјском искушењу истински вољели и бранили Босну и Херцеговину.

Тако је било и између 1992. и 1995. године, рекао је он цитирајући свог оца, који је својевремено казао да „ко (у то) не вјерује, нек обиђе мезарја (гробове) и видеће да је сваки други или трећи погинули борац из Рашкаа”.

Изетбеговић је поручио да следи период европских интеграција у којима ће емотивне везе санџачких и босанскохерцеговачких грађана бити преточене у конкретну сарадњу регија европске будућности.

Свечаности су присуствовали и члан ратног Председништва БиХ Ејуп Ганић и први начелник Генералштаба Армије БиХ Сефер Халиловић.

Реисул-улема Церић је поручио да није чудо што је први командант Армије БиХ био из Рашке, није чудо што је први замјеник Алији Изетбеговићу у најтежим тренуцима по народ и државу био такође Санџаклија и „није чудо што су одбрањени част и достојанство бошњачког народа уз овакве одане Бошњаке који долазе из Санџака”.

„А данас имате мог муфтију, а вашег предводника у борби Бошњака у Санџаку, Муамера Зукорлића, који својим наступима и својим дјелима свједочи да прича о Рашкау никад неће ишчезнути. Као што је покојни Алија пишући „Исламску декларацију” желио исламизирати муслимане, тако сада муфтија бошњанизира Бошњаке…”, рекао је Церић, који је Зукорлићу поклонио комплет књига Алије Изетбеговић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *