Мубарак: Остајем!

Каиро – Египатски предсједник Хосни Мубарак остаје предсједник Египта, а у четвртак увече је најавио „миран пријенос власти“ до септембра 2011. "Миран пријенос власти ће почети од данас до сљедећег септембра", рекао је египатски предјседник у обраћању нацији на државној ТВ. Мубарак је навео да су сада тешка времена за Египат, али да је "чуо […]

четвртак, фебруар 10, 2011 / 23:22

Каиро – Египатски предсједник Хосни Мубарак остаје предсједник Египта, а у четвртак увече је најавио „миран пријенос власти“ до септембра 2011.

"Миран пријенос власти ће почети од данас до сљедећег септембра", рекао је египатски предјседник у обраћању нацији на државној ТВ.

Мубарак је навео да су сада тешка времена за Египат, али да је "чуо глас младости и да ће га послушати". "Намјеравам да изађем из ове кризе и да имплементирам захтјеве народа, и тако ће бити стабилност у земљи", каже Мубарак.

Најаве да ће Хосни Мубарак поднијети оставку стизале су у четвртак из више извора. Иначе, демонстранти, који су тражили Мубараков одлазак са власти, двије седмице су се окупљали само на централном Тахрир скверу у Каиру, али у посљедња два дана проширили су протесте у друге дијелове престонице, па и у друге градове.

Мухаммад Хосни Саид Мубарак, рођен 4. маја 1928. у Мусаји, предсједник је Египта од 1981, а на тој позицији наслиједио је Анвара ел Садата, убијеног у атентату 6. октобра 1981.

Мубарака већ дуже вријеме сматрају једним од најмоћнијих политичара у региону, а, иако му се замјера на диктаторским потезима, успио је да се наметне као прихваћен и у западном свијету, што многи тумаче као посљедицу неутралног става који је заузео у израелско-палестинским сукобима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *