Мтел добио зелено свјетло за преузимање Блиц нета

Одбацујући приговор сарајевског Телемаха, Конкуренцијски савјет БиХ дао је сагласност Телекому Српске за куповину бањалучког кабловског оператера Блиц нет од Телекома Словеније.

субота, јануар 5, 2019 / 22:05

„Усвојено је Рјешење којим је оцијењена допуштеном концентрација на тржишту пружања услуга фиксне телефоније, мобилне телефоније, услуга Интернета и услуга радио и ТВ програма у БиХ, која ће настати стицањем контроле Мтела над привредним субјектом Блиц нет и то куповином 100 одсто удјела у Блиц нету“, истакли су у Конкуренцијском савјету БиХ.

Да Телеком Српске купује од Телекома Словеније компанију Блиц нет Бања Лука, једног од водећих кабловских оператера за телевизију, интернет и телефонију у БиХ, објавио је портал Капитал у октобру 2018. године.

Конкуренцијски савјет БиХ позвао је почетком децембра све заинтересоване привредне субјекте који дјелују на малопродајном тржишту пружања услуга фиксне и мобилне телефоније, Интернета, те радио и ТВ програма, као и на другим тржиштима на којима би предметна концентрација могла имати ефекат, да доставе примједбе и мишљења.

Пристигле примједбе и мишљена Савјет је разматрао 20. децембра 2018. године, након чега је одбијен захтјев Телемаха Сарајево за признањем статуса странке у поступку по Пријави концентрације „Мтела“, којом исти намјерава стећи појединачну контролу над Блиц нетом.

Одбачен је и Захтјев Телемаха за изузеће одговорног члана Конкуренцијског савјета Аријане Регода Дражић у поступку покренутом по Пријави концентрације Мтела.

Мтел је након објаве да купује Блиц нет саопштио да је та компанија постигла договор о куповини удјела власништва са два кабловска оператера из БиХ, не спомињући њихова имена.

Раније је објављено да Компанија Мтел планира да повећава свој удио на тржишту пружања услуге кабловске телевизије и интернета у БиХ кроз куповину бијељинског предузећа Телрад Нет.

Конкуренцијски савјет БиХ је у августу прошле године усвојио Рјешење којим је оцијењена допуштеном концентрација на тржишту пружања услуга фиксне телефоније, мобилне телефоније, услуга интернета и услуга радио и ТВ програма у БиХ, која ће настати стицањем контроле Мтела над Телрад Нетом и то куповином већинског удјела у том бијељинском привредном субјекту.

Усљед пада прихода од мобилне телефоније, велике европске телеком и кабловске компаније посљедњих година почеле су да купују мање оператере, а глобални трендови показују да ће укрупњавање на свјетским, али и регионалним тржиштима бити настављено и у наредне три године.

Глобални трендови показују да кабловски оператери у све већој мјери уводе мобилне услуге у постојеће пакете како би остали конкурентни на тржишту. Велики оператери инвестирају значајан новац у развој ултрабрзог широкопојасног приступа, што представља значајну пријетњу за мале оператере у контексту конкурентности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *