МСУРС се хвали катастрофом, наравно, латиничећи

О феномену латиничења ће се писати научни радови, у смислу како мора сторителинг умјесто приповједање, и Мјузиумс ин шорт, а не Музеји укратко. Нешто дужим метром писали смо о културној апокалипси коју доноси Универзитет пропасти, а ово саопштење нисмо даље од овог увода дирали.

понедељак, 13 августа, 2018 / 08:00

Велика нам је част и задовољство подијелити са вама вијест да је кратки документарни филм у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске ушао међу 12 финалиста међународне музејске награде Мusems in Short 2018.

Филм Музеја савремене умјетности РС „Универзитет катастрофе“ у режији Далибора Даниловића номинован је за главну награду у категорији storytelling.

Кратки филм рађен је током 2017. године и прати учешће умјетника Раденка Милака и представљање Павиљона Босне и Херцеговине на 57. Венецијанском бијеналу.
Филм описује процес припреме изложбеног пројекта ”Универзитет катастрофе” чији је организатор био Музеј савремене уметности Републике Српске.

12 финалиста је одабрано од стране жирија који чини међународна група музејских, медијских и видео професионалаца који су подијелили такмичење у три категорије: промотивне (трејлере који комуницирају о Музеју, изложби или догађају), изложбене (кратки видео остварен за трајну или привремену изложба) и storytelling. (кратке приче у видео формату -фиктивни документарни филмови, интервјуи, анимације итд.).

На 5. издање фестивала Мusems in Short 2018 најбољих кратких филмова о музејима пријавило се 49 музеја из 20 европских земаља, а додјела награда ће се одржати 31. августа у Пирану/Словенија.

Ове године се Музеј савремене умјетности Републике Српске нашао у у сјајном друштву финалиста:
Музеј Ван Гога, Амстердам (Холандија) , Ден Гамле Бy, Архус (Данска), Тирпитз, Блаванд (Данска), Центaр дел Карма ( Шпанија), Музеј луткарства / Музеј луткарства, Љубљана (Словенија), Рига Мотор музеј (Летонија), Фондација Ферара Арте (Италија), Дијахроник Музеј, Лариса(Грчка), Археолошки музеј Кирта, Кyтера(Грчка), Музеј цивилизације Европе и медитерана, Марсеј (Француска) и Халвил Музеј, Штокхолм (Шведска).

Ова међународна музејска награда покренута је 2012. године са циљем повећања свијести јавности о улози музеја у иновативној видео продукцији. Награду додјељује Форум славенских култура у сарадњи са Европском музејском академијом, Музејем индустрије и рада из Бреше и Музејском фондацијом Бреше, уз спонзорство Општине Пиран и Асоцијације културних удружења Пиран.

Осим награда у главним категорија свих 12 финалиста се такмиче и за награду публике.
12 кратких филмова из Данске, Шведске, Шпаније, Италије, Летоније, Грчке, Босне и Херцеговине и Словеније биће приказани на друштвеним мрежама и wеб страници Мuseum in Short гдје ће бити отворена и платформа за гласање публикеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *