МСУРС: Може Ниплпипл, али неке ријечи су (латиничне) светиње

У Музеју савремене умјетности Републике Српске данас је одржана конференција за медије поводом Европске ноћи музеја која ће се у МСУРС обиљежити 19. маја 2018. године, а латиничне светиње су УНЕСКО, ИКОМ, КОКА-КОЛА, ВР ПС4, што, без сумње, говори нешто само за себе.

четвртак, мај 17, 2018 / 17:26

За Ниплпипл чиста десетка, МаМи ВОКС мора бити и превод у загради (јер није то то…), а ове остале се можда могу писати барем као што смо горе написали? Или неки ОЕБС, нешто? Мора ОСЦЕ?

Наравно да је све и са Брадавичавим људима и са остатком текста једна тешка и непотребна гњаважа са преводом, а још теже и непотребније фолирање да се користи азбука, што постаје јасно чим се погледа изглед плаката приказаног на конференцији. Тамо је све написано како Енглези заповиједају…

Саопштење у цјелости:

Музеј савремене умјетности Републике Српске придружио се 2006. године, као прва музејска институција из БиХ, а на позив Министарства културе и информација Републике Француске. Програм Ноћи Музеја у организацији МСУРС-а још од 2006. године подразумијева богат и визуелни и музички програм који се одвија у простору музеја као и на платоу испред саме зграде Музеја.

На конференције за медије говорили се : др Сарита Вујковић, директор МСУРС која је представила концепт као и визуелни идентитет овогодишње тринаесте по реду Европске ноћи музеја.

Александра Вагнер, шефица Канцеларије ЕУ у Бањалуци истакла је важност и значај ове манифестације као и да је у фокусу овогодишње Ноћи музеја изложба ПУНКТУМИ -Збирка иностране умјетности МСУРС.

Збирка иностране умјетности МСУРС обухвата више од 360 умјетничких дјела, а за ову прилику изабарано је 100 дјела 80 аутора из 17 европских земаља (Аустрије, Белгије, Бугарске, Велике Британије, Грузије, Италије, Ирске, Мађарске, Норвешке, Њемачке, Пољске, Русије, Турске, Француске, Чешке, Швајцарске и Шпаније.

Овом изложбом Музеј у сарадњи са Европском унијом у Босни и Херцеговини обиљежава и Европску годину културног насљеђа  која се одржава под слоганом „Наша баштина – гдје се прошлост среће са будућношћу“, славећи богату и разноврсну културну баштину Европе.

Тања Ђаковић, помоћница министра просвјете и културе Републике Српске, истакла је  подршку министарства овој значајној манифестацији којом се музеј придружује породици од преко 2000 европских музеја, који обиљежавају и Међународни дан и Европску Ноћ музеја. Осим Бањалуке, Европску ноћ музеја обиљежиће и музеји и галерије у Требињу, Бјељини, Фочи и Сребреници.

Јелена Максивоћ, портпарол компаније М:ТЕЛ  чија подршка није ни ове године изостала нагласила је да је компанија М:ТЕЛ   вјеран пријатељ ове манифестације која има и културни и друштвени значај и представила  М: ТЕЛ-ов  интерактивни кутак које ће бити реализован у суботу у музеју

Европска Ноћ музеја се организује под покровитељством Вијећа Европе и UNESCO-а,

а везана је за Међународни дан музеја (18. мај), који је установљен од стране ICOM-а и сваке године фокусиран на различиту музејску тему.

Овогодишња теме Међународног дана музејa је „Хипер-повезани музеји: нови приступи, нова публика“.

Као и сваке године манифестација ће имати имузички дио програма који је предвиђен да се одржава на платоу испред Музеја. Музички дио програм започињемо наступом бањалучког дјечијег хора MaMa Вoкс (MaMa VOX), затим ди-џеј сетом, а од 22 часа  први пут на овим просторима угостићемо изузетно популаран и актуелан бенд Ниплпипл (Nipplepeople) Ова електропоп група основана је 2008. године, а чини је тајанствени маскирани двојац, који је у регионалном смислу обиљежио 2017. годину, а 2018 започео распродатим концертом у Загребачкој Творници. Ове године обиљежавају 10 година постојања, а први концерт у Бањалуци ће реализовати управо на позив Музеја.

Имајући у виду тему овогодишње Ноћи музеја“Хипер-повезани музеји: нови приступи, нова публика“(Појам хипер-повезаности настао је 2001. године а означава многоструке облике данашњих комуникација, од приватне, преко телефона и мобилне телефоније до бројних могућности које пружа Интернет, а међу којима су све популарније разне друштвене мреже.  Предложена тема потиче музеје да у средиште позорности ставе ову сложеност међусобних веза, од оних најновијих, које зависе о новим технолошким могућностима, омогућавају глобалну повезаност и које тек откривамо, па до оних остварених на „традиционалне“ начине у локалној заједници) осмислили смо и занимљив интерактиван програм у музеју, гдје ће посјетиоци захваљујући  компанији м:тел – пријатељима Музеја  имати могућност да завире у свијет виртуелне реалности уз VR PS4, али и да израде своје портрете са позадинама најзначајнијих слика поставке Пунктуми у фото-кабини.

Овогодишња манифестација Европска Ноћ музеја у МСУРС реализује се уз подршку Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, Унесковог регионалног бироа за науку и културу у Европи, компаније Coca Cola, Бањалучке пиваре и Компаније м:тел-пријатеља музеја, као и Града Бања Луке и Министарства просвјете и културе РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *