МСУ РС шири америчку културу по Цазинској Крајини

Изложба у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске "Мона Лиза и Супермен: Џон Кенеди и Нова граница културе" биће отворена у уторак 13. марта у 19.30 часова у Градској галерији Бихаћ.

уторак, 13 марта, 2018 / 13:17

Изложба Мона Лиза и Супермен реализована је у МСУ РС у новембру 2017. године, да би у истом том мјесецу гостовала у Хисторијском музеју БиХ у Сарајеву.

Изложба је настала поводом 100 година од рођења Џона Ф. Кенедија (1917 – 1963), као резултат сарадње са проф. др Симоном Чупић, са катедре за Модерну умјетност Филозофског факултета у Београду, која је и ауторка истоимене књиге проглашеном публикацијом године од стране ИЦОМ-а а реализована је уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ.

Oвај пројекат представља публици живот предсједничког пара Кенеди: од инаугурације, културног активизма, односа према савременој умјетности, трке у свемир, све до трагичног завршетка једног од омиљених личности америчке историје. Поред серије фотографија и документарног материјала на изложби ће бити представљен и рад Бојана Стеванића "Мона Лиза Флирт"(Mona Lisa Flirt) из колекције МСУ РС.

Гостовање у Бихаћу у 2018. години наставак je ванинституционалних aктивности Музеја савремене умјетности РС и значајан сегмент излагачке активности ове институције.