МСД Требиње: Наопако је кренуло са кадровицима Електропривреде

Млади социјалдемкрати Требиња огласили су се поводом најновијих политичких дешавања у свом граду. Углавном са накнадном памећу. Поводом дешавања која су уско повезана са Локалним изборима 2012. године у Требињу и најаве Предсједника Милорада Додика о распуштању општинских одбора, Млади социјалдемократи Требиње имају обавезу да се огласе и заузму јасан став. Обзиром да смо добрим […]

петак, октобар 12, 2012 / 21:24

Млади социјалдемкрати Требиња огласили су се поводом најновијих политичких дешавања у свом граду. Углавном са накнадном памећу.

Поводом дешавања која су уско повезана са Локалним изборима 2012. године у Требињу и најаве Предсједника Милорада Додика о распуштању општинских одбора, Млади социјалдемократи Требиње имају обавезу да се огласе и заузму јасан став.

Обзиром да смо добрим дијелом упознати са радом појединаца за вријеме кампање које су у великој мјери подијелиле чланове СНСД-а, а дугогодишње чланове приморали на напуштање партије и отворену подршку кандидату за градоначелника Небојши Вукановићу, сматрамо да је требало реаговати много раније. Осјећамо и своју одговорност, јер је велики број наших активиста огорчен и остављен на цједилу губитком СНСД-а на локалном нивоу власти, али се исто тако надамо да ни сада није прекасно.

Наиме, ОО СНСД Требиње, почео је свој суноврат за вријеме Општих избора 2010. године, када су на значају добили искључиво запослени у систему Електропривреде, због свог утицаја на запошљавање и могућности располагања финансијским средствима. Тада се први пут отворено постављају лични интереси испред интереса партије и самог града. Потпуно су запостављени дугогодишњи чланови и активисти СНСД-а, а приоритет добили „прелетачи“ који су ослабили наше бирачко тијело. Вођена је таква кампања да ни један кандидат из Требиња не добије мандат у Скупштини РС, већ да добро позиционирани кандидати добију могућност куповине гласова и злоупотребе положаја. Исти рецепт је примјењен и у овој предизборној кампањи.

Кандидат за градоначелника др Доброслав Ћук даје потпуно незаслужена овлаштења Луки Петровићу (Руководиоцу инвестиција у ХЕТ-у и предсједнику ФК Леотар) и Лазару Брковићу (предсједнику МСД ОО Требиње и власнику више приватних предузећа преко којих првоименовани обавља малверзације путем јавних набавки), те им препушта, могућност да диктирају састав одборника у Градској Скупштини, логистику и вођење предизборне кампање, несвјестан да ће и сам бити жртва исте.

На тај начин им је омогућио лобирање за личну кампању Луке Петровића који је, показало се, имао за циљ лични рејтинг и план да ослаби позиције Доброслава Ћука те се наметне као једини адекватан кадар за руковођење требињским СНСД-ом и трасира себи пут као будућем кандидату за градоначелника. А није никаква тајна да је Петровић већ видио себе на тој позицији, која му је овај пут измакла. Олакшавајућа околност у плану Петровића би била, да ипак, један мандат добије опозиција како се грађани не би заситили СНСД-а.

Почетак кампање је обиљежило „привођење“ омладине на разговоре код Лазара Брковића и отворено лобирање у корист Луке Петровића. Поменути двојац је током кампање продавао бонове за гориво намјењене страначким активистима, те обезбјеђивао друге привилегије активистима који су радили само за Петровића.

У јеку кампање су се појављивале разне притужбе наших гласача које је Петровић лобирао да гласају искључиво за њега, искључујући кандидата СНСД-а за градоначелника као опцију. Из „још увијек непознатих“ разлога, Ћук покушава да „умири“ овакву антикампању, те Петровићу допушта да у општински изборни штаб укључи и Народног посланика из Невесиња, који нема никакве везе са ОО СНСД Требиње, Илију Таминџију, чије су уске родбинске везе са Петровићем познате.

Ове радње су указивале на деградирање како кандидата за градоначелника, тако и кандидата за одборнике са којима нису имали интересни договор, али није постојао никакав материјални доказ (што је савим логично) који би потврдио такве намјере. Међутим, сугестије гласача јасно указују на то да су малверзације биле и више него транспарентне.

Вођење политике МСД-а (Лазара Брковића) резултирао је тиме да ниједан кандидат за одборника из реда младих није био ни близу уласка у скупштинске клупе иако тијело МСД-а у Требињу броји више од 1000 чланова.

Дешавања након избора указују на постојање, не само неправилности у раду СНСД, него и нелегалних радњи током самих избора. Убрзо након резултата избора који су потврдили дјеловање Петровића и Брковића, први је „нестао“ из Требиња, а други бива претучен у личном обрачуну, управо из горе наведених разлога.

Резултати избора су математички показатељи колико је Доброслав Ћук ускраћен за подршку од стране кандидата коме је омогућио највећи простор за дјеловање. Постоји оправдан страх да ће једна снажна партија као што је СНСД претрпјети још већи губитак оснивањем странке од стране Небојше Вукановића.

Погрешна политика која се спроводи већ дуже вријеме у ОО СНСД Требиње довела је Славка Вучуревића кандидата опозиције на чело града.

Као млади социјалдемократи, не можемо да прихватимо да партију у коју смо се учланили ради њеног политичког програма и идеологије, воде људи попут Петровића и Брковића, док располажемо способним и образованим кадровима са репутацијом. А како није опција ни већ ослабљени Ћук, постоји могућност већег одлива чланства и додатно слабљење СНСД-а. Надамо се да ће руководство партије пронаћи адекватно рјешење, независно од интересних лобија и истрошених кадрова, које ће имати апсолутну подршку Главног одбора СНСД-а, јер само на тај начин можемо да повратимо углед СНСД-а код грађана, наводи се у саопштењу МСД ОО Требиње.0 КОМЕНТАРА

 1. Обзиром да смо добрим дијелом упознати са радом појединаца за вријеме кампање које су у великој мјери подијелиле чланове СНСД-а, а дугогодишње чланове приморали на напуштање партије и отворену подршку кандидату за градоначелника Небојши Вукановићу.

  Perice vidiš da su moje informacije iz Trebinja bile tačne.
  Drugi put neleti pred rudu.

 2. Deki ne jedi govana i ne palamudi više jer samo dokazuješ moj zaključak da si glup ili da si slina od čovjeka 🙂

  Vjerujem da nije lako živjeti kad u podsvjesti znaš da si slina od čovjeka jer naravno ego ti neće dozvoliti da priznaš da si glup a treće ti nema 🙂

  Ajd u zdravlje i prebroj glasove dobro 🙂

 3. Druže Perice ja nebrojim glasove.Trebinju želim sve najbolje.
  Nevolim SNSD-e,navijao sam za opziciju.Nisam član nijedne stranke, nisam iz Trebinja.Perice nemaš potrebe z za primitivnim riječnikom i vrijeđanjem. Jednom riječu nebudi papak.

 4. Anette_C, 15.10.2012. 14:42:54
  aha tako je govorio i onaj iz hrvatske pa je zadovoljan i ako mu donesu dobru corbu a jos dugo ce disati zrak filtriran kroz resetke a i taj tvoj nije daleko od toga, jedino sto je sitna riba pa ga mozda niko nece dirati.B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *