Мртва трка: Због нове стратегије инвеститори ће одабрати РС, а не ФБиХ

Република Српска би до краја године могла да постане много повољнији ентитет за покретање бизниса од Федерације БиХ, с обзиром да је Влада Српске прихватила документ којим се драстично олакшава процес покретања пословне активности. Приједлогом те стратегије предвиђено је смањење времена које је потребно за покретање бизниса са 23 на три дана, избацивање шест од […]

петак, 24 маја, 2013 / 09:19

Република Српска би до краја године могла да постане много повољнији ентитет за покретање бизниса од Федерације БиХ, с обзиром да је Влада Српске прихватила документ којим се драстично олакшава процес покретања пословне активности.

Приједлогом те стратегије предвиђено је смањење времена које је потребно за покретање бизниса са 23 на три дана, избацивање шест од 11 процедура, те смањење трошкова са 1.500 на 350 КМ.

"Дневни аваз" истиче да је циљ реформе могућност електронског подношења захтјева, односно "онлајн регистрација".

Планирано је да до краја године заживе нове, поједностављене процедуре.

Влада Српске очекује да ће овом реформом повећати број привредних субјеката за око десет одсто, а Републику Српску афирмисати као дестинацију повољну за улагање, те подићи пословни рејтинг.

С друге стране, истиче директор Асоцијације послодаваца БиХ Алија Ремзо Бакшић, у ФБиХ није урађена никаква стратегија када је ријеч о смањењу трошкова и процедура за покретање бизниса.

"Мислим да је највећи проблем што оне институције које учествују у процесу регистровања и издавања сагласности и дозвола нису информатички повезане. Тражимо од федералне Владе да тај систем успостави, јер је то инвестиција која ће се исплатити и која ће омогућити покретање бизниса у веома кратком року", рекао је Бакшић.

Он је додао да има много понуда од међународних финансијских институција да дају повољне кредите онима који почињу нови бизнис, као и да је крајње вријеме да се то у ФБиХ озбиљно схвати.Оставите одговор