Мрежа нових идеја БЛ: Да се пољопривредници самозапосле

Невладина организација ”Мрежа нових идеја из Бањалуке”, покренула је пилот пројекат, под називом „(само)запосли се! Пољопривредни бизнис инкубатор“.

среда, октобар 12, 2016 / 11:28

Невладина организација ”Мрежа нових идеја из Бањалуке”, покренула је пилот пројекат, под називом „(само)запосли се! Пољопривредни бизнис инкубатор“.

”Овим пројектом, жели се утицати на смањење стопе незапослености младих особа у Бањалуци, путем едукација и информисања младих о могућности покретања органске пољопривредне производње, као и о подстицајима и шансама за (само)запослење у сектору пољопривреде. Пројекат ће извршити акумулацију и размјену идеја, те младима пружити информације о процедурама неопходним за покретање пољопривредне производње и подстицајним могућностима”, најавили су организатори.

Посјетом произвођача органске боровнице у Општини Србац, 9. октобра обављена је прва, од четри предвиђене пројектне активности.

‘’Путем теренске посјете Зорану Ивановићу, дугогодишњем успјешном произвођачу органске боровнице, пружена је прилика постојећим и потенцијалним будућим пољопривредницима, да, из прве руке, чују искуства, која се тичу узгоја ове културе – од набавке саднице, до њеног узгоја, заштите и пласирања на тржиште. Након исцпног предавања, учесници су имали прилику да међусобно размијене идеје и искуства из области органског узгоја. У наредном периоду, предвиђене су активности теренских посјета органским произвођачима лана/хељде и меда, као и едукација о пластеничком узгоју поврћа”, казали су организатори.

Начин пријаве за учествовање у надолазећим активностима, биће објављен на званичној Фејсбук страници удружења: УГ Мрежа нових идеја.

Пројекат је подржан од стране Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. Dobra ideja.

    Nedostaje kvalitetna distribucija. Tu je problem. Kako domaći poljoprivredni proizvod približiti kupcima i omogućiti jednostavnu i brzu kupovinu?

    Pijacu je pregazilo vrijeme, tačnije proizvođača su pregazili trgovci. Nekada smo imali pijačni dan pa je seljak mogao odvojiti jedan dan sedmično i provesti ga sa kantarom na tezgi. Danas, kada je pijaca svakog dana – to je prosto nemoguće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *