Можемо се признати међусобно: Делегација Абхазије у Бањој Луци

Градоначелник Бање Луке, Слободан Гаврановић, састао се данас, 4. децембра, са делегацијом Абхазије, коју је предводио министар иностраних послова, Вјачеслав Чирикба. Током сусрета у Градској управи, било је ријечи о могућностима сарадње РС, регија и Града Бања Лука са подручјем Абхазије и њиховим локалним заједницама. – Гостима смо представили Бању Луку, њену инфраструктуру, проблеме са […]

петак, 4 децембра, 2015 / 18:14

Градоначелник Бање Луке, Слободан Гаврановић, састао се данас, 4. децембра, са делегацијом Абхазије, коју је предводио министар иностраних послова, Вјачеслав Чирикба.

Током сусрета у Градској управи, било је ријечи о могућностима сарадње РС, регија и Града Бања Лука са подручјем Абхазије и њиховим локалним заједницама.

– Гостима смо представили Бању Луку, њену инфраструктуру, проблеме са којима се суочавамо и наша искуства у развоју града. Такође, исказали смо спремност да, на приједлог министра, отворимо мост сарадње са главним градом Абхазије, Сухумом, о чему смо се договорили да се тај град о томе очитује писмом намјере – казао је градоначелник Гаврановић.

Према његовим ријечима, и без формалног начина или уговарања сарадње, Град Бања Лука је спреман да сарађује са градовима и народима Абхазије, имајући у виду сличност пута настанка и развоја, и проблема са којима смо се носили.

– Абхазија има велике природне ресурсе, и извозно су орјентисани у смислу пољопривредне производње. Доста је повољна и за развој туризма, и у том смислу можемо сарађивати, као и у областима културе и образовања, и другим питањима којима се баве локалне власти – нагласио је градоначелник.

Mинистар иностраних послова Абхазије, Вјачеслав Чирикба казао је новинарима да је за њих Бања Лука партнер који има велико искуство у неким областима које би они хтјели да развијају.

– Знамо да у РС постоји развијен зимски туризам и ми тежимо томе. Извозимо наранџе, мандарине, тако да бисмо могли да сарађујемо и у том смислу, те у областима размјене студената, културе, и др. Надам се да такви односи могу да приближе наше народе – закључио је Чирикба.

Ову делегацију је раније примио и Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.