Мостар – Само приближавање ставова

Предсједници шест странака које чине колегијум у парламенту БиХ приближили су данас у Мостару ставове у вези са доношењем закона о попису становништва и државној помоћи, расподјели војне имовине, али су њихови погледи на формирању Савјета министара БиХ, те предмет "Сејдић Финци" још јако удаљени. Предсједник СНСД-а Милорад Додик нагласио је, након састанка, неопходност формирања […]

понедељак, 5 септембра, 2011 / 22:58

Предсједници шест странака које чине колегијум у парламенту БиХ приближили су данас у Мостару ставове у вези са доношењем закона о попису становништва и државној помоћи, расподјели војне имовине, али су њихови погледи на формирању Савјета министара БиХ, те предмет "Сејдић Финци" још јако удаљени.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик нагласио је, након састанка, неопходност формирања новог сазиви Савјета министара БиХ и то на познатим принципима ротације и консензуса, уз уважавање паритета легално и легитимно изабраних представника конститутивних народа у БиХ.

"Мислим да веома брзо можемо постићи договор о попису, државној помоћи и војној имовини", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је поновио да Републици Српској припадају четири министарска мјеста, укључујући и мјесто министра иностраних послова БиХ.

Према његовим ријечима, лидери политичких партија намјеравају да договоре и кодекс понашања представника институција БиХ у иностранству, односно приликом учешћа на међународним конференцијама или форумима.

Лидер СДС-а Младен Босић сматра да успјех мостарског састанка представља то што је коначно отворен дијалог СНСД, СДС и оба ХДЗ-а са СДП-ом и СДА.

"Данас смо највише разговарали о суштинским питањима, односно како БиХ извући из глиба у који је запала", рекао је Босић.

Домаћин састанка, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је "благи оптимизам у погледу приближавања ставова лидера шест најјачих политичких странака".

Он је најавио да ће наредни састанак у овом формату, а у организацији СДП-а БиХ, бити одржан 15. септембра у Сарајеву.

Предсједник ХДЗ-а 1990 и суорганизатор састанка Божо Љубић изразио је увјерење да је данашњи састанак "својеврсни увод у почетак изласка из политичке кризе у БиХ".

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија потврдио да ће у наредних десет дана бити интензивирани билатерални и мултилатерарни разговори политичких лидера у БиХ.

"Рјешења можемо постићи само на бази заједничког консензуса", рекао је Лагумџија и додао да БиХ и данас има Савјет министара, иако је у техничком мандату.

Лидер СДА Сулејман Тихић поновио је да само разговор кључних политичких актера у БиХ може довести до рјешења прихватљивог за све учеснике у процесу формирања извршне власти у БиХ.

Он је додао да СДП, СДА, ХСП и Народна странка "Радом за бољитак" и даље инсистирају да платформаши добију функцију или предсједавајућег Савјета министара БиХ или шефа дипломатије.

Тихић је оцијенио веома позитивном атмосферу на данашњем састанку у Мостару којем су присуствовали лидери СНСД-а, СДС-а, ХДЗ-а, ХДЗ-а 1990, СДА и СДП-а.

Додик-Босић: Отварање дијалога међу политичким лидерима

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да су на састанку у Мостару политички лидери у БиХ приближили ставове о закону о попису, војној имовини и државној помоћи.

Додик је након састанка новинарима рекао да је данашњим разговором створена боља атмосфера за рјешавање тих питања, појаснивши да су код све три области спорни само детаљи које кроз дијалог у наредним данима треба рјешавати.

Он је рекао да је СНСД опредијељен за формирање Савјета министара БиХ.

Додик је истакао да је за СНСД и даље једино прихватљиво – четири министарска мјеста из РС, не више од двије трећине позиција из Федерације БиХ, те мјесто министра иностраних послова БиХ.

Према његовим ријечима, на састанку није отварана дебата о провођењу пресуде "Сејдић-Финци".

Предсједник СДС-а Младен Босић истакао је да данашњи састанак представља отварање дијалога међу политичким лидерима владајућих странака, на којем се разговарало о суштинским питањима – "како БиХ извући из глиба у којем се налази и какве су уопште перспективе земље".

"Надам се да ће кроз билатералне сусрете до састанка заказаног за 15. септембра у Сарајеву бити јасно да ли је та суштинска питања уопште могуће ријешити", истакао је Босић.

Лидери СНСД-а, СДС-а, два ХДЗ-а, СДА и СДП-а БиХ разговарали су данас у Мостару о формирању извршне власти у БиХ. Састанак су организовали шефови два ХДЗ-а Драган Човић и Божо Љубић.

Човић-Љубић: Излазимо из пат-позиције

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић истакао је након данашњег састанка у Мостару да и даље постоји значајна удаљеност међу странкама о питању формирања Савјета министара и провођења пресуде "Сејдић-Финци".

Човић је на конференцији за новинаре рекао да је данас отворен континуирани дијалог међу странкама учесницама састанка који ће укључивати билатерелалне и мултилатерелне састанке, све до састанка који ће 15. септембра СДП БиХ организовати у Мостару.

Упркос и даље присутних значајних мимоилажења, Човић је нагласио да је данас, ипак, дошло и до значајних приближавања ставова о попису, војној имовини и државној помоћи, не желећи да прецизира детаље.

Лидер ХДЗ- 1990 Божо Љубић оцијенио је на данашњој конференцији за новинаре састанак у Мостару као "почетак изласка из пат-позиције".

Љубић свој оптимизам, како каже, заснива на томе да су на састанку учествовали лидери странака који имају више од три четвртине преко изборног легитимитета грађана и двије трећине изборног легитимитета конститутивних народа.

Лагумџија-Тихић: Створићемо заједничку платформу будућег Савјета министара

Лидер СДП-а Златко Лагумџија истакао је након данашњег састанка у Мостару да се нада да ће у наредних десет дана, разговорима лидера политичких странака, бити створени услови за стварање заједничке платформе дјеловања будућег Савјета министара, а самим тим и за формирање те институције.

Лагумџија је рекао да су сви учесници састанка данас показали добру вољу да се разговара о начелима рада и формирању Савјета министара.

Према његовим ријечима, СДП је спреман за наставак разговора о свим темама на којима је данас "извршена инвентура".

Лидер СДА Сулејман Тихић рекао је на конференцији за новинаре да су ставови о Савјету министара још удаљени, истакавши да та странка и даље сматра да мјесто предсједавајућег или мјесто министра иностраних послова треба у овом сазиву припасти Бошњацима.

Он је истакао да ће се лидери до новог састанка 15. септембра у Сарајеву, радити на детаљима питања о којим су приближени ставови – попис, војна имовина и систем државне помоћи.

"Атмосфера састанка је била све боља, како је одмицао", каже Тихић.