Mосква: Промовисана књига Непобјеђен – о бившем предсједнику С.Милошевићу

"Милошевић је био први херој трећег миленијума". У Москви у препуној великој дворани Дома Савеза писаца Русије – промовисана је књига о Слободану Милошевићу ,"Непобјеђен", штампана за његов седамдесети рођендан. Између корица „Непобјеђеног“ нашли су се текстови које су о бившем председнику Србије и СРЈ написали: бивши премијер и министар спољних послова Русије Јевгениј Примаков, […]

среда, април 11, 2012 / 20:18

"Милошевић је био први херој трећег миленијума". У Москви у препуној великој дворани Дома Савеза писаца Русије – промовисана је књига о Слободану Милошевићу ,"Непобјеђен", штампана за његов седамдесети рођендан.

Између корица „Непобјеђеног“ нашли су се текстови које су о бившем председнику Србије и СРЈ написали: бивши премијер и министар спољних послова Русије Јевгениј Примаков, лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов, политичарка и научница Наталија Нарочницкаја, бивши потпредседник Државне Думе Сергеј Бабурин, генерал Леонид Ивашов, историчарка југо-кризе Јелена Гускова, писац Александар Проханов, познати руски правник Александар Мезјајев и светски познати дисидент и научник (преминули) Александар Зиновјев. А својеврсни рефрени свих говора на промоцији биле су речи: „Милошевић је био први херој трећег миленијума`, ова књига је – "упозорење Русији".

Политичку биографију Слободана Милошевића написао је његов старији брат Борислав који је приредио и саму књигу. Он је прво указао да је заслуга његовог брата што постоје два документа на које се Срби данас позивају у одбрани својих интереса – резолуција 1244 СБ ОУН о КиМ и Дејтонски споразум који је гарантовао права Србима у Републици Српској.

„Слободан је бранио своју земљу од међународних терориста. На то га је обавезивао и Устав земље. Он није ишао на поводцу лидера страних држава и није се држао овако како се држе многи политичари на Балкану. Снаге су, међутим, биле неједнаке. Мени је као брату, нагласио је Борислав Милошевић, незгодно да хвалим ову књигу. Зато понављам оно што сам чуо од својих руских пријатеља: „Непобјеђени“ је споменик Слободану Милошевићу у Русији“.

Лидер руских комуниста, Зјуганов, испричао је да је уочи рата у Београду целу ноћ разговарао са Слободаном Милошевићем.

Слободан је био храбар човек. Борио се за свој народ и земљу. У историји ће бити сигурно запамћено како је у Хагу у потпуности разбио оптужницу, рекао је Зјуганов и истакао да се нада да ће пријатељство између Руса и Срба бити све јаче и веће.

У сличном тону је у Дому савеза писаца Русије говорио и генерал Ивашов:

„Непобјеђени“ је уџбеник словенске трагедије и словенске будућности. Трагедија Југославије и борба Слободана Милошевића – то су лекције нама Русима. Данас Србији обећавају благостање за издају успомене на погинуле Србе и одрицање од Косова. Али, нагласио је Ивашов, постоје и Срби који не пристају на такав избор. Срби су данас усамљени и на Балкану и православно-словенском свету. Србији су поставили ултиматум: или ћете дати Косово или вам је пут у Европу затворен. Велика већина руског народа је солидарна са Србима и Слободан Милошевић ће у руском народу бити запамћен као херој који се борио за свој народ а тако и словенство у целини. Књига о Слободану Милошевићу нас подстиче да направимо избор у корист духовног православног јединства. Без борбе нема победе и зато нас Милошевићев светли лик мобилише да трагамо за својом бољом будућношћу“.

Узевши реч, Сергеј Бабурин је нагласио да је књига о борби Слободана Милошевића јако потребна и Русима јер их Запад све више окружује. Говорећи о неоправданим нападима на Милошевића на Западу, Бабурин је рекао да је он волео свој народ, али да није био шовиниста као што га неки оптужују.

Историчарка Гускова оценила је да би ситуација на Балкану, али и у свету, била другачија да деведедесетих година на челу Русије нису били људи који су исписивали ,, срамне странице дипломатске историје,,.

Познати руски експерт за међународно право Александар Мезјајев, који је провео доста веремена на суђењу Милошевићу у Хагу, рекао је окупљеним под кровом Савеза писаца Русије да не зна ни једног јединог човека – ни правника ни адвоката – који се тако убедљиво бранио пред судом. Мезјајев је подвукао да је Милошевић био супериоран свима у Хагу и нагласио да му трибунал `ништа није доказао`.

Прва личност туских писаца, Валериј Ганичев, рекао је да Срби и Руси никако не смеју да забораве своје хероје који су се борили да се сачувају самосталност и сувернитет држава. Књиге о тим херојима биће све вредније јер младе генерације желе да знају о борби својих предака.

Уредник „Непобеђеног“, књижевница Јекатерина Глушик, рекла је да значај зборника није само у томе што су аутори текстова познати људи већ и у вредним стиховима руских песника које је погодила Слободанова смрт.

Московска глумица Зана Болотова, која носи највише уметничко звање “Народне уметнице Русије”, говорила је дирљиво о бомбардовању Србије и о процесу у Хагу. Прочитала је стихове познате руске песникиње Јуне Мориц, који су ушли у зборник. Своје стихове, такође из књиге “Непобеђен”, прочитале су Јекатерина Пољгујева и Елена Громова. Пољгуева је – након што су јој у руке дошле фотографије са беорадског митинга у подршку Милошевићу – написала стихове:

«Прикована сам својом старинском словенском савешћу на стуб срама, као и пре једног века. Гледајући на масу, признајем да сам у свему крива: и за то што је Београд данас био издан и за горку осуђеност Русије./ Распните и меене! И ја сам данас Слободан…“

Књига „Непобјеђени“ штампана је у 7240 примерака што је сада у Русији за таква издања велики тираж. Њено издавање подржала је Комунистичка партија Руске федерације.Оставите одговор