Москва добила Оскара за градски превоз

Главни град Русије је на самиту Међународног удружења за јавни превоз у Монтреалу (15-17 мај) добио једну од најпрестижнијих награда, такозвани "Оскар за превоз" – посебно признање за достигнућа у развоју градске саобраћајне инфраструктуре, и на тај начин превазишао бројне велике градове Индије, Кине и Европе.

четвртак, 25 маја, 2017 / 12:21

Главни град Русије је на самиту Међународног удружења за јавни превоз у Монтреалу (15-17 мај) добио једну од најпрестижнијих награда, такозвани "Оскар за превоз" – посебно признање за достигнућа у развоју градске саобраћајне инфраструктуре, и на тај начин превазишао бројне велике градове Индије, Кине и Европе.

Према ријечима главног секретара УИТП Алена Флауша, ове је године посебно признање било заиста посебно јер њиме није награђен само један пројект, већ низ иницијатива.

„Први пут награда одлази у Москву која је последњих година показала сасвим другачији приступ урбаном јавном превозу. Достигнућа су огромна“, изјавио је.

„Руска ријеч“ пише о пет главних иновација које су Москви донијеле међународно признање.

Увођење Московске централне кружне железничке линије (МЦК)

МЦК, покренут у септембру 2016, нова је надземна линија Московског метроа. Превози око 350 хиљада путника дневно и помаже да се растерете кључне метро станице, као и железнички терминали у граду и предграђу.

МЦК задовољава највише еколошке, техничке и друштвене стандарде: док су све станице доступне за путнике с ограниченим могућностима кретања, вагони су већи него у метроу, тј. шири су и имају више мјеста, имају тоалете, клима-уређаје и екране, као и простор за превоз дечијих колица и бицикала. Композиције имају бежични интернет и утичнице за пуњење мобилних уређаја.

Обнављање возног парка градског превоза

Московски јавни превозник Мосгортранс од 2010. поступно обнавља свој возни парк. До краја 2016. замијењено је 95 одсто градских аутобуса, трамваја и вагона подземне жељезнице, а нови модели коштају око 12 милијарди рубаља (скоро 190 милиона евра).

Нова возила задовољавају најновије еколошке стандарде, а њихово увођење, заједно са другим мјерама градских власти, помогло је да се смањи загађење ваздуха у Москви за 11 одсто у последњих пет година.

Влада Москве планира сваке године да улаже 5 милијарди рубаља (скоро 80 милиона евра) за набавку нових еколошки прихватљивих електричних возила. Нова генерација трамваја и електричних аутобуса који се производе у Русији недавно се придружила московском возном парку, а Мосгортранс тренутно тестира фински електрични аутобус Линкер.

Развој приградскe железнице

Од почетка програма у 2010. градске су власти купиле више од 700 нових жељезничких вагона и реконструисале 764 железничке станице у Москви и предграђу. Бежични интернет је сада доступан у свим возовима који се у шпицу крећу у интервалима од 6,6 минута (раније 7,3). Модернизовано је 35 старих возова, а возном парку се придружио 41 воз нове генерације.

Као резултат ових промјена, промет путника се 2016. године повећао за 31 одсто, на 1,9 милиона људи дневно.

Побољшавање путева и паркинга

Током последњих неколико година власти су мењале карту града изградњом нових путева и реконструкцијом и поправљањем старих. Смањене су гужве и број саобраћајних несрећа за 46 одсто (609.000 2010. године – 329.000 2016-те), док је у истом раздобљу просјечна брзина кретања возила порасла за 13 одсто.

Власти су такође реорганизовале градски паркинг и увеле прикладнији начин плаћања. Данас постоји 81.000 платних паркиралишта у најпрометнијим зонама у близини тржних и пословних центара, метро станица, жељезничких терминала и паркова. Цијена паркирања у центру града може коштати до 200 рубаља (3 евра) по сату.

Бољи услови за бициклисте

Можда је за обичне грађане једна од најбољих промјена у протеклих неколико година увођење станица за изнајмљивање градских бицикала, као и паркинг мјеста за бицикле, што олакшава кретање по центру Москве. 2016. године су власти отвориле око 19.000 паркиралишта за бицикле и додатних 330 станица за изнајмљивање бицикала.

Сваке године град рекламира иницијативу „Бициклом на посао“, а учесницима нуди посебне попусте и награде. Московска служба за изнајмљивање бицикала том приликом смањује тарифе. Ове године се иницијатива одвија од 19. до 28. маја у више од 60 руских градова.