Москва – Анкара као Бања Лука – Сарајево: Додик и Џафи примили турског амбасадора

На дан састанка Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана у Москви, дипломате ових земаља нису мировале. Додик се тај дан састао са велепосланицима обе земље, а Џаферовић дан раније са Халдуном Кочом и њемачком фондацијом.

четвртак, 5 марта, 2020 / 21:59

Занимљиво је како саопштења из два кабинета имају потпуно различита тежишта при разговору са амбасадором Турске, гдје се слободно може рећи да је мигрантски вал који је Ердоган пустио ка ЕУ, заправо једини заједнички именитељ.

Све друго указује да је БиХ са оваквим становиштем из Сарајева, апсолутно непотребно исцрпљујућа земља, којој би било боље да се раздијели.

Пољопривредно земљиште, блокада заједничких органа, мигранти

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је са амбасадором Кочем о новонасталој ситуацији у БиХ након одлуке Уставног суда о пољопривредном земљишту, за коју је рекао да је неприхватљива за српске представнике у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да Уставни суд БиХ, када је ријеч о пољопривредном земљишту, треба да стави у исту раван Републику Српску, као и Федерацију БиХ и Брчко Дистрикт. Нагласио је да ће српски представници у заједничким органима БиХ бити присутни, али да неће гласати када се буде одлучивало све док се питање у вези са одлуком Уставног суда БиХ не ријеши.

"Предложили смо Нацрт закона о Уставном суду који треба да иде у редовну процедуру и чијим усвајањем може да се ријеши ова криза. Ми, као што видите, не бјежимо од дијалога и начина да се ријеше многа питања", истакао је српски члан Предсједништва БиХ Додик и додао да ситуација у овом моменту није нимало обећавајућа.

Српски члан Предсједништва БиХ захвалио је Републици Турској и њеном предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану за одлучност да буду настављене активности БиХ и Турске на започетим пројектима који не треба да буду доведени у питање због новонастале ситуације у БиХ.

Турски амбасадор информисао је српског члана Предсједништва БиХ о проблемима у вези са мигрантима, наглашавајући да је овај проблем великим дијелом изазван лицемјерном и дволичном политиком Европске уније.

"Турска нема стрпљења за дволичност ЕУ", истакао је амбасадор Коч.

Код Џафија Идлиб и 36 погинулих турских војника, односно пријетње Српској ПИК-ом

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић примио амбасадора Републике Турске Халдуна Коча. Разговарано је о актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини и блокади државних институција.

Члан Предсједништва БиХ Џаферовић поновио је став да су блокаде и уцјене неприхватљиве. Изразио је очекивање да ће чланице Савјета за провођење мира, међу којима је и Турска, предузети конкретне кораке и предводницима политике која је изазвала посљедњу кризу јасно ставити до знања да то није прихватљив модел понашања.

Амбасадор Коч информисао је члана Предсједништва БиХ Џаферовића о посљедњим догађајима у сиријском Идлибу, околностима под којима је убијено 36 турских војника, као и ставовима Републике Турске који се тичу стабилности ове регије. Турски амбасадор је пренио и ставове који се односе на хуманитарну и мигрантску кризу.

Заједнички је оцијењено да је мигрантска криза глобални проблем, да то треба да буде питање којим ће се бавити Европска унија, све земље Европе, те да Република Турска у том смислу заслужује јасну и конкретну подршку.

Члан Предсједништва Џаферовић изразио је саучешће предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и турском народу због погибије 36 војника.

Иванцов као Додиков бонус: Суд БиХ дјелује антидејтонски, нема попуштања

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик примио амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик пренио је данас амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову да ће српски представници у заједничким органима БиХ остати досљедни ставу да не учествују у доношењу одлука све док се не повуче одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту.

"Бићемо у органима, али нећемо гласати за одлуке које су на дневном реду све док се не повуче одлука Уставног суда БиХ која је неприхватљива за српске представнике, а сходно одлуци Народне скупштине Републике Српске о антидејтонском дјеловању овог суда", нагласио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на данашњем састанку са руским амбасадором у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Бонус Шефика Џаферовића-Невладинића: Дружење са њемачким страним агентима

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић примио директора Фондације "Конрад Аденауер" у БиХ Свена Петкеа.

Током разговора размијењена су мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, с посебним освртом на блокаду рада државних институција, која је оцијењена као неприхватљива.

Разговарано је и о процесу евроатлантске интеграције Босне и Херцеговине, као и о важности дијалога и суочавања са прошлошћу.

Члан Предсједништва БиХ Џаферовић захвалио је Фондацији "Конрад Аденауер" на досадашњем ангажману у нашој земљи, нарочито на досљедној промоцији дијалога као јединог исправног начина за рјешавање политичких несугласица.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је нагласио да се противи и да припадници Оружаних снага БиХ буду распоређени према граници са Србијом у случају покушаја преласка већег броја миграната.

Саговорници су се сагласили да су коментар и саопштење СДА, поводом оглашавања Министарства спољних послова Руске Федерације о стању БиХ, неистинити, тенденциозни, некоректни и не доприносе добрим односима двије земље.