14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Московски суд одбио да пусти Американца оптуженог за шпијунажу

Московски суд одбио је данас захтјев за пуштање на слободу Американца Пола Вилана, који је ухапшен у Русији у децембру и оптужен за шпијунажу.

уторак, 22 јануара, 2019 / 20:20

„Захтјев одбране за његово ослобађање је одбијен“, рекао је судија московског суда Дмитриј Пронијакин у присуству бившег америчког маринца, коме је ово прво појављивање у јавности од хапшења.

Вилан, (48), ухапшен је у Москви 28. децембра. Руска обавјештајна служба ФСБ, навела је да су га привели у тренутку кад је шпијунирао, што он одбацује.

Један од Виланових адвоката, Владимир Жеребенков, рекао је данас руским новинским агенцијама, уочи појављивана његовог клијента пред судом, да је Вилан, када је приведен у хотелу у Москви крајем децембра, имао нешто код себе, што је садржало „државне тајне“, пренијела је агенција АП.

Адвокат је рекао да није знао како је Вилан дошао до тог материјала и шта ће са њим да уради.

За шпијунирање у Русији може да се добије затворска казна до 20 година.

Његово хапшење подстакло је спекулације да би могао да буде размјењен за неког од Руса који су у притвору у САД-у, као што је активисткиња за ношење оружја Марија Бутина која се изјаснила кривом да је дјеловала као страни агент у САД-у. Портпаролка руског министарства спољних послова, одбацила је те спекулације.

Виланов адвокат рекао је раније да може да се очекује да његово суђење почне тек за шест мјесеци и да никаква размјена не може да се организује прије краја суђења.

Портпаролка америчке амбасаде у Москви рекла је руским медијима да америчке власти пажљиво прате овај случај, и да САД стално позива Русију да слиједи међународни закон и одржи брзо, праведно и транспарентно судјење.

Пол Вилан, који има америчко, британско и ирско држављанство, према тврдњи његове породице, отишао је у Москву на вјенчање пријатеља.



Оставите одговор