Московски суд одбио да пусти Американца оптуженог за шпијунажу

Московски суд одбио је данас захтјев за пуштање на слободу Американца Пола Вилана, који је ухапшен у Русији у децембру и оптужен за шпијунажу.

уторак, јануар 22, 2019 / 20:20

„Захтјев одбране за његово ослобађање је одбијен“, рекао је судија московског суда Дмитриј Пронијакин у присуству бившег америчког маринца, коме је ово прво појављивање у јавности од хапшења.

Вилан, (48), ухапшен је у Москви 28. децембра. Руска обавјештајна служба ФСБ, навела је да су га привели у тренутку кад је шпијунирао, што он одбацује.

Један од Виланових адвоката, Владимир Жеребенков, рекао је данас руским новинским агенцијама, уочи појављивана његовог клијента пред судом, да је Вилан, када је приведен у хотелу у Москви крајем децембра, имао нешто код себе, што је садржало „државне тајне“, пренијела је агенција АП.

Адвокат је рекао да није знао како је Вилан дошао до тог материјала и шта ће са њим да уради.

За шпијунирање у Русији може да се добије затворска казна до 20 година.

Његово хапшење подстакло је спекулације да би могао да буде размјењен за неког од Руса који су у притвору у САД-у, као што је активисткиња за ношење оружја Марија Бутина која се изјаснила кривом да је дјеловала као страни агент у САД-у. Портпаролка руског министарства спољних послова, одбацила је те спекулације.

Виланов адвокат рекао је раније да може да се очекује да његово суђење почне тек за шест мјесеци и да никаква размјена не може да се организује прије краја суђења.

Портпаролка америчке амбасаде у Москви рекла је руским медијима да америчке власти пажљиво прате овај случај, и да САД стално позива Русију да слиједи међународни закон и одржи брзо, праведно и транспарентно судјење.

Пол Вилан, који има америчко, британско и ирско држављанство, према тврдњи његове породице, отишао је у Москву на вјенчање пријатеља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *