Морбидно: Јастребарско, град пријатељ дјеце

Ликовно рјешење за таблу са натписом "Град Јастребарско пријатељ дјеце", очигледно, је инспирисано изгледом дворца грофова Ердедијевих у којем је за вријеме НДХ био смјештен логор за српску дјецу!

недеља, 13 марта, 2016 / 20:36

Као што неко давно рече: "У моралном и духовном падању нема дна, постоје само преграде које се при сваком следећем паду отварају једна за другом".

Најновија отворена хрватска преграда је проглашење Јастребарског "градом пријатељом дјеце". Истог оног Јастребарског у којем су хрватске усташе у Другом свјетском рату оформиле логор смрти намијењен искључиво за српску дјецу старости од једног мјесеца до четрнаест година, што је јединствен пример у историји човјечанства.

Вјероватно су по угледу на Нијемце (на кога би другог) који су на улазу у Аушвиц поставили натпис "Рад ослобађа" одлучили да се, ниучему не заостајући за својим менторима, још једном наругају невиним жртвама и на улазу у Јастребарско поставе таблу са натписом "Град Јастребарско пријатељ дјеце"?!

Ако мислите да је ово врхунац њиховог цинизма варате се. Не само да су град Јастребарско прогласили "пријатељем дјеце" већ су ликовно решење на постављеној табли, очигледно, осмислили по узору на изглед дворца грофова Ердедијевих у којем је логор био смјештен.

За ове помрачене умове било би логично да за дан "пријатељства" одреде 10. април, дан проглашења НДХ, само остаје непознато на који начин планирају обиљежавати овај "празник".