Морална дилема

Напади на Републику Српску су стварно непримјерени и треба повући границу код персоналног.  Пише: Огњен Савић Изгледа у Федерацији публика зна само за једно име са пребивалиштем у РС. Додик, па Додик. Већини која има соли у глави, стварно је мало додијала та прича. Додик има својих небројених мана, које опозиција није успјела да истакне и […]

среда, јануар 12, 2011 / 10:53

Напади на Републику Српску су стварно непримјерени и треба повући границу код персоналног.

 Пише: Огњен Савић

Изгледа у Федерацији публика зна само за једно име са пребивалиштем у РС. Додик, па Додик. Већини која има соли у глави, стварно је мало додијала та прича. Додик има својих небројених мана, које опозиција није успјела да истакне и уновчи на биралиштима, али он је у наредне четири године наш предсједник.

Што би рекли људи кад имају неког од мањинских, рањивих група за члана породице: Какав је, такав је – али наш је.

Није што је Додик, већ што је Србин

Уопште није проблем да ову власт треба критиковати када се понаша као дилетант, али када неко нападне закон једне државе, који она доноси о својој имовини, као што то ради ни од кога избрани Валентин Инцко, као неки средњовијековни локални властеличић, онда се мора рећи да је одлука Милорада Додика да то не објави у Службеном гласнику, више него примјерена.

Штавише, иза тога стоје сви грађани РС. И опозиција, и позиција.

Тако уопште није јасно како медији из Федерације не могу да схвате да је изузетно увредљиво, када се исти напада тамо гдје није ништа крив. Односно да се не напада као Милорад Додик, предсједник Савеза независних социјалдемократа; већ као предсједник нашег ентитета, који нам је изнад свега битан. Мисли се ентитет. Пошто смо опкољени религиозним и прекретничком празницима, да кажемо да нам је Република Српска – светиња. И да нам се рига и бљује кад неко напада Милорада Додика са максимом: Није што је Додик, већ што је Србин.

Зато баците поглед на "забавни мејл" насловљен као и овај текст, који ових дана кружи по инбоксима пиаровско-медијске класе у Дејтонској БиХ. Написан латинцом, очигледно дијалектом српског језика, који се користи на територији Федерације.

Доносимо га без икаквих измјена, осим промјене писма.

Ако ово не пошаљеш на 100 адреса…

Овај тест траје само једну минуту и има само једно важно питање на крају. Дајући искрен одговор открит ће се гдје се налазите по питању морала. Ситуација на темељу које ћете донијети вашу одлуку је потпуно измишљена. Запамтите да ваш одговор мора бити искрен и спонтан.

Дакле, кренимо на тестирање.

СИТУАЦИЈА

Налазите се у Бањој Луци на обали ријеке Врбас за недавних јесенских киша. Велика је опасност од изљевања воде и поплављивања града.
Ви сте новинар – фотограф који ради за велику новинску кућу и фотографирате набујалу ријеку.
Ријека је моћна, мутна, носи све пред собом. Изненада примјећујете човјека у води. Једном руком се држи за дебло, другом зове у помоћ…
Ускоро ће проћи поред вас… Прилазите ближе рубу насипа… Чини вам се да препознајете ту (сиједу) главу…
Па да, то је МИлорад Додик, предсједник Републике Српске!
Примјећујете да је почео губити снагу и да ће потонути….

Ви имате двије опције:

1. Можете спасити политичара од утапљања 

2. Можете наставити радити свој посао, окинути сјајну фотографију утапљања познатог политичара… Тиме вјеројатно осигурати награду за локалну новинарску фотографију године… Можда чак и добијете неку еуропску награду (у еурима).


ТЕСТ ПИТАЊЕ

Ево и питања, молимо искрен одговор:

Хоћете ли се одлучити за декадентну колор фотографију или за класичну једноставност црно – бијеле фотографије?

Дјевојка је мало трудна

Баш лијепо. Шта би урадили Американци да неко кружи са оваквим "шаљивим мејлом", и баца вас у дилему да ли да пустите Обаму да се удави, или не? Па вам се онда сугерише да прекршите закон и не помогнете људском бићу у невољи. То је исто као да је неко рекао: Мрзим расизам као прљаву црнчугу.

Ето, као, шалио се. Није он стварно расиста.

Стварно у овом тренутку треба да се размисли, и каже се да смо ми као Срби изразито обесправљени у својој Републици, те нам се не да да користимо свој грб и своју националну химну. То су наша обиљежја, која наредне четири године представља персонално Милорад Додик. Без обзира што их је он укинуо.

Што Кузмановић није за утапања?

Знате, то је прије радио Рајко Кузмановић, али о њему нисте тако расистички и националистички писали. Не знам, пошто нисам консултовао уредника, али што се мене тиче, ја подржавам да се издвоји новинарско удружење Републике Српске. Кажем, не знам како ће се понијети уредништво Фронтал према том питању, али ја сам лично у потпуности на фону да нема везе што су га ти исти били и растурили раније по налогу Американаца и ОХР.

Требамо све више ствари да раздвајамо од оних који се служе расистичким изјавама, нападима на Србе и покушајима да се чак овом народу, који се највише у региону напатио у 20. вијеку, наметне титула (пазите ово!) – геноцидног?!?!

Исто тако, треба престати са свим спортским и културним асоцијацијама, које се финансирају преко 50% из буџета РС. Шта ми имамо од тога, кад нам је забрањено да у својој Републици интонирамо рођену химну и разапнемо своју заставу? Са својим грбом, који крије најпарадоксалније обиљежје једног народа:

Само Слога Србина Спасава?

Доста са лажима, доста са увредама! То је једина морална одлука.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *