Моралес најавио национализацију свих природних ресурса

Боливијски предсједник Ево Моралес најавио је у недјељу могућност национализације свих природних ресурса у земљи. Кључни савезник венецуеланског предсједника Хуга Чавеза у Латинској Америци, социјалистички челник Ево Моралес рекао је да струја, вода и телекомуникације никада не би смјели бити у власништву приватних предузећа, те како треба радити на опоравку и национализацији свих природних ресурса, […]

понедељак, 4 јуна, 2012 / 12:24

Боливијски предсједник Ево Моралес најавио је у недјељу могућност национализације свих природних ресурса у земљи.

Кључни савезник венецуеланског предсједника Хуга Чавеза у Латинској Америци, социјалистички челник Ево Моралес рекао је да струја, вода и телекомуникације никада не би смјели бити у власништву приватних предузећа, те како треба радити на опоравку и национализацији свих природних ресурса, који морају бити у рукама народа, тј. под контролом државе.

Вјерује се како се у Андима, у близини боливијске границе с Чилеом, налази више од 50% свјетских резерви литијума, што је главни састојак батерија за електричне аутомобиле и преносна рачунала.

Јапан, Јужна Кореја и Француска, изразиле су интерес за учествовање у првој и другој фази развоја екстракције минерала, али је Боливија још 2010. одбацила њихов упит с образложењем да могу то урадити и сами.

Подсјетимо, венецуелански предсједник Хуго Чавез, који је пружио Моралесу и политичку и финанцијску подршку, започео је своју национализацију још у 2007-ој, када је преузео контролу над у земљи највећом телекомуникационом фирмом и електроенергетском компанијом и присилио стране нафтне компаније на споразум с мањим дионичарима као дио заједничких подухвата. Од тада, Чавез је проширио контролу над оним што он назива "стратешким секторима" – челичанама, цементом, прехрамбеним и рударским компанијама, банкама и пољопривредним земљиштем.

Предсједник Ево Моралес у част прославе 1.маја, ове године је национализовао главну електроенергетску компанију у Боливији, која је била под управом Шпаније. Прије двије године, такође у част 1. маја национализовао је четири енергетске компаније, укључујући и Rurelec Plc из Велике Британије и француску ГДФ Суез СА.

Боливија је прва земља која је затворила све Meкдоналдс фаст фуд ресторане у земљи. Осим тога, Боливија је и прва земља у свијету која је донијела закон о "Мајци Земљи".

У Боливији, природа ће добити право на свој циклус без људског утицаја, право на чистоћу и право да се над њом не врши генетски инжењеринг.

"Наши дједови научили су нас да смо сви ми велика фамилија, заједно с биљкама и животињама. Ми, аутохтони народ Јужне Америке, својим вриједностима можемо придонијети рјешавању проблема енергије, климе и прехране"