Моралес је морао да слети

Кад су у стању да се овако понашају према једном предсједнику, кад га практично отимају и држе у притвору, шта би тек урадили Сноудену, допадне ли им шака. Француски предсједник, Франсоа Оланд, правио се наиван касно јуче говорећи како није знао ко лети боливијским авионом из Москве. Чим је сазнао да је то предсједник Боливије, […]

четвртак, 4 јула, 2013 / 08:22

Кад су у стању да се овако понашају према једном предсједнику, кад га практично отимају и држе у притвору, шта би тек урадили Сноудену, допадне ли им шака.

Француски предсједник, Франсоа Оланд, правио се наиван касно јуче говорећи како није знао ко лети боливијским авионом из Москве. Чим је сазнао да је то предсједник Боливије, Ево Моралес, Оланд је одмах дао дозволу за прелет преко Француске. „Постојале су различите информације о путницима који су били у авиону”, рекао је Оланд у Берлину а пренио је АФП.

Нешто раније, у Бечу, амбасадор Шпаније – земље која такође није дала дозволу за прелет авиона – хтио је да посјети Моралеса и с њим продивани, на заједничком им језику, што је боливијски предсједник увријеђен одбио. Како и не би, када су му европске земље ставиле брану за даљи лет ка југу и принудиле га да слети у Беч, гдје је морао допустити претрес авиона како би се Аустријанци , а уствари Сједињене Америчке Државе, увјерили да у негдје испод сједишта нема Едварда Сноуденa, бившег сарадника америчке агенције НСА, који је јавности открио да САД систематски шпијунирају све доступне комуникационе канале. Што је „скандал” који је трајао пар дана да би јуче неко коначно рекао оно што се већ одавно зна: „Сви сваког прислушкују и тачка”.

Подсјетимо, прексиноћ су власти Француске и Португала опозвале дозволу Моралесовом авиону за улазак у ваздушни простор и аеродроме тих земаља, па је летјелица била принуђена да слети у Беч. Авион је био задржан у главном граду Аустрије 13 сати и тај поступак је покренуо дипломатски спор.

Принудно приземљење предсједника једне суверене државе наишло је на неподијељену осуду у Јужној Америци, и код оних који још увијек у озбиљном контексту спомињу „Међународно право”, Уједињене нације итд., јер су се оваква „насиља” и отворено показивање силе ријетко дешавала и за вријеме такозваног Хладног рата.

Боливија је оптужила САД да је наложила европским земљама да блокирају Моралесов авион, а европске владе за „агресију” онемогућавањем лета.

Као што смо видјели, француски предсједник је то одбацио, дајући наивно саопштење у којем је уствари признао оно што се већ зна. Није му повјеровао нико, а поготово не Боливијанци, па је стотинак демонстраната засуло камењем француску амбасаду и запалило француску заставу у главном граду Боливије, Ла Пазу, у знак протеста због одлуке Париза да не дозволи прелет авиону боливијског предсједника кроз француски ваздушни простор.

„Дволична Француска! Колонизаторска Француска” и „Фашистичка Француска напоље из Боливије!”, узвикивалли су демонстранти.

Шпански амбасадор се бранио од оптужби да је и његова земља послушник САД, па је чак навео и примјер непризнавања Косова, као доказ да то није тако.

Сноудену понуђен брак

Истовремено, некадашња руска шпијунка Ана Чапман понудила је брак Едварду Сноудену. „Сноудене, да ли хоћеш да се ожениш мноме?”, написала је на свом Твитер налогу Ана Чапман, која је из САД протјерана 2010. године.

Бивши службеник НСА је тражио азил у Русији, али је убрзо повукао захтјев, пошто је Путин изјавио да Сноуден треба да „прекине активности које штете” САД, ако жели да остане у Русији.

Сноуден је, како се вјерује, данима у међународном дијелу москвског аеродрома гдје, без пасоша, чека да ли ће му нека држава одобрити азил. Какав ли ће то филм бити! Или књига.

О Вашинготну, који се ућутио, наглас је размишљао предсједник Венецуеле, Николас Мадуро:

„Кад су у стању да се овако понашају према једном предсједнику, кад га практично отимају и држе у притвору, шта би тек урадили Сноудену, допадне ли им шака”.