Монтипајтоновски државни удар у Њемачкој

Нијемци су на ивици нервног слома, што је знак тешког стања у коме се налази дух ове нације, пише Политико, пошто су многи повјеровали да су овонедељени завјереници могли да сруше политички поредак у Њемачкој.

недеља, 11 децембра, 2022 / 09:38

У сриједу ујутро, хиљаде њемачких полицајаца распршило се по Немачкој, ухапсивши 25 људи и заплијенивши оружје, како би уништили "ђаволску завјеру за збацивање владе у земљи и враћање монархије”. Војно крило организације, познате као "Рајхсбургер” (Грађани Рајха), "кришом је градило нову њемачку војску”, изјавио је главни тужилац у овом случају. "Дан после, међутим, случај више личи на сценарио епизоде Монти Пајтона него на наставак Дана шакала”, примјећује Политико, амерички лист у власништву њемачког издавача Аксел Шпринглер.

Kоловођа је, наводно, био принц Хајнрих Ројс XIII, дугокоси изданак 800 година старе аристократске лозе, кога је полиција оптужила да је организовао састанке завјереника на свом имању Шлос у сеоском дијелу покрајине Тирингија.

Седамдесетједногодишњи принц и његови наводни саучесници, од којих су неки пензионери, сакупили су "огроман арсенал” који је, према тврдњама полиције, укључивао најмање један самострел, праћку, мачеве, као и ловачке пушке и пиштоље. То свакако није Ал Kаида, додаје Политико.

Чињеница да се многи Нијемци боје ових "завјереника” више открива о крхком стању националне психе него што говори о слабости институција ове земље. Још од краја Другог свјетског рата, Нијемци су живјели у складу са мотом "Wehret den Anfängen” (Одупри се на почетку), схватајући га веома буквално.

Прави и лажни завјереници

Ипак, Њемачкој нису били страни ни озбиљни терористи. Почевши од 1970-их, љевичарска терористичка група позната као Фракција Црвене армије убила је више од 30 људи. Почевши од 2000. године, неонацистичка група која је себе назвала Националсоцијалистичко подземље (НСУ), наставила је са терористичким акцијама у којима је током неколико година убијено деветоро људи. Мохамед Ата, вођа напада од 11. септембра на Свјетски трговински центар у Њујорку 2001, окупио је своју екипу у Хамбургу, гдје је раније живо као студент.

Иако нема сумње да би група попут ове коју је наводно око себе окупио принц Хајнрих под неким условима могла да почне с убијањем, вјеровање да би она могла да угрози стабилност најмногољудније земље ЕУ је прилично апсурдно.

Ројсова шаролика екипа укључивала је бившег посланика крајње десничарске партије "Алтернатива за Њемачку” и пензионисаног команданта њемачких специјалних снага (који је напустио службу 1996. и никада није видео борбу), као и једног оперског пјевача (тенор), једног кровопокривача и кувара.

Након што би збацили владу, завјереници су планирали да оснују "политички савјет”, који би водио земљу под принцом Хајнрихом.

Многи у групи су сматрали да је Њемачка република нелегитимна и захтијевали повратак монархије. Власти процјењују укупан број припадника групе на око 20.000. Други у наводној завјери су укоријењени у антиваксерском покрету, тврди Политико. Није јасно како би ова група маргиналаца успјела да преузме политичке институције земље са више од 80 милиона становника.

"Свако ко се овоме смије прави грешку”, упозорио је Михаел Гетшенберг, дописник телевизијског канала АРД. То је, ипак, мало вјероватно. Централно начело наратива "Рајхсбиргера” јесте да је Њемачка постала вазал САД, пион на шаховској табли америчког колонијализма.

Принц Хајнрих је наводно, и то "заједно са својом дјевојком Рускињом, која је идентификована као Виталија Б”, отишао у руску амбасаду и захтјевао помоћ, али је био одбијен.

Њемачки стручњаци за тероризам упозоравају да је комбинација пандемије ковида, рата у Украјини и европске енергетске кризе довела земљу на ивицу нервног слома. "Убудуће ћемо видјети још више сличних догађаја”, рекао је Њемачком радију Петер Нојман, професор на Kингс колеџу у Лондону, додајући да Нијемцима у скорије вријеме свеједно неће недостајати разлога за озбиљне бриге.

Извор РТ Балкан