Монтгомери: БиХ подсјећа на Југославију пред њен распад

БАЊА ЛУКА – Бивши амбасадор САД-а у Хрватској и Србији Вилијам Монтгомери рекао је да међународна заједница мора хитно да промијени своју политику према БиХ, која иде искључиво у корист бошњачким настојањима. Монтгомери је нагласио да међународна заједница гријеши када предсједника Републике Српске Милорада Додика етикетира као "насилника" који узрокује политичку нестабилност у БиХ и […]

субота, фебруар 12, 2011 / 12:57

БАЊА ЛУКА – Бивши амбасадор САД-а у Хрватској и Србији Вилијам Монтгомери рекао је да међународна заједница мора хитно да промијени своју политику према БиХ, која иде искључиво у корист бошњачким настојањима.

Монтгомери је нагласио да међународна заједница гријеши када предсједника Републике Српске Милорада Додика етикетира као "насилника" који узрокује политичку нестабилност у БиХ и занемарује чињеницу да се огромна већина Срба слаже са Додиковим ставовима.

Он сматра да међународна заједница мора да буде пажљива како Додика не би испровоцирала да распише референдум о осамостаљењу РС, иако лично не вјерује да би се предсједник Српске нагло одлучио на такав корак.

"Прилично сам сигуран да ће, како вријеме буде одмицало, доћи до признања на Западу, али и у самој БиХ да ствари у земљи не функционишу и да се на преговарачком столу морају наћи и алтернативна рјешења. Стога се дијелом слажем са неким мишљењима да је вријеме на Додиковој страни", рекао је Монтгомери за београдске медије.

Искусни амерички дипломата истиче да Запад прави катастрофалну грешку инсистирањем да се у БиХ одржи "статус кво" и тиме што одбија да размотри алтернативна решења за будућност БиХ.

Према његовом мишљењу, БиХ и даље опстаје само захваљујући снажном присуству међународне заједнице.

"Дејтон је зауставио рат, али је, с друге стране, створио систем који није проводив у пракси. Три народа су и даље екстремно подијељена. Срби доживљавају РС као своју државу, Хрватима се не свиђа што немају свој ентитет, а Бошњаци су одличан примјер проблема са којим се БиХ данас суочава", констатовао је Монтгомери.

Он је рекао да Бошњаци вјерују да имају право да одлучују о судбини цијеле БиХ, а неки екстремисти чак пријете да ће употријебити и насиље ако се предузме нека акција која би нарушила њихов концепт те земље.

"Међународна заједница још је, у суштини, уједињена око своје дугорочне политике према БиХ. И најновија иницијатива њемачке канцеларке Ангеле Меркел уклапа се у такво мишљење и ту нема неких посебних одступања. Све више појединаца у Европи отвара питање таквог приступа рјешавању проблема у земљи, а очекујем да ће се такав тренд наставити и у будућности", рекао је Монтгомери.

Он сматра да постоје многе сличности између Југославије пред распад и слике данашње БиХ, али и истиче да се не смије занемарити да данас ни Хрватска ни Србија немају никаквог интереса да потичу насиље у БиХ и да обесхрабрују улогу ЕУ у вези с БиХ.Оставите одговор