Монсанто крив за тровање сељака

Суд у Лиону пресудио је да је гигант у области биотехнологије, компанија Монсанто, крив за тровање једног француског пољопривредника хемијским агенсима. Током првог судског процеса овакве врсте у Француској узгајивач житарица Пол Франсоа (47) рекао је да је након удисања препарата ове компаније против корова "ласо" претрпио неуролошке проблеме, укључујући губитак памћења, главобоље и муцање. […]

уторак, 14 фебруара, 2012 / 07:02

Суд у Лиону пресудио је да је гигант у области биотехнологије, компанија Монсанто, крив за тровање једног француског пољопривредника хемијским агенсима.

Током првог судског процеса овакве врсте у Француској узгајивач житарица Пол Франсоа (47) рекао је да је након удисања препарата ове компаније против корова "ласо" претрпио неуролошке проблеме, укључујући губитак памћења, главобоље и муцање.

Франсоа криви компанију да није на етикети производа истакла одговарајуће упозорење.

"Ово је историјска одлука јер је први пут један произвођач пестицида проглашен кривим за тровање", рекао је адвокат Франсоа Лафорж за Ројтерс.

Америчка компанија је разочарана оваквом пресудом и размотриће да ли да уложи жалбу.

Претходни случајеви у којима су пољопривредници тужили произвођаче пестицида нису резултовали сличним пресудама јер није могла да се утврди јасна веза између болести и изложености пестицидима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *