Мона Лиза пројектована ласерски у свемир

Научници Насе емитовали су ласером слику ремек-дјела Леонарда да Винчија "Мона Лиза" до свемирског брода који кружи у орбити око Мјесеца и тиме обавили прву ласерску комуникацију у свемиру.

петак, 18 јануара, 2013 / 19:55

Ласерски сигнал емитован је апаратом из америчке државе Мериленд, а 386.000 километара даље примио га је Насин лунарни орбитални свемирски брод, саопштии су научници.

"Ово је први пут да је остварена једнострана ласерска комуникација на планетарним дистанцама", изјавио је Дејвид Смит, један од научника из овог лунарног програма.

Он је рекао да би у блиској будућности овај облик једноставне ласерске комуникације могао да послужи као резерва за радијску комуникацију коју користе сателити.

"У даљој будућности, ово би могло да омогући комуникацију са преносом веће количине података у поређењу са садашњим радијским везама", рекао је Смит, а пренио ваб сајт "Спејс".

Орбитер који кружи око Мјесеца одабран је за овај тест јер је већ био опремљен ласерским пријемником. Већина свемирских бродова који данас истражују Сунчев систем користе радијске сигнале, али НАСА прати лунарни орбитер и ласерима.

Научници су подијелили познату Да Винчијеву слику на секције димензија 150 са 200 пиксела и потом их емитовали ласером у пулсирајућем ритму према свемирском борду брзином од око 300 бита у секунди.

Када је орбитер примио читаву слику успио је да је реконструише и поправи грешке које су настале услед дисторзије ласерског снопа при проласку кроз Земљину атмосферу. Брод је потом послао слику назад на Земљу радио-таласима.