Момир Лакић: Очувати ћирилицу! Рјешење је сарадња свих институција

У наставку разговора са мр Момиром Лакићем, предсједником извршног одбора удружења Ћирилица говоримо о подршци медија удружењу, улози политичара у очувању ћирилице и какав је исход борбе за ћирилицу. Разговарала: Сузана Маџарић Други дио интервјуа, као и први, почињемо цитатом из рада мр Лакића: "Сви Срби треба да се освијесте, од научника и књижевника, умјетника, […]

недеља, април 24, 2011 / 06:01

У наставку разговора са мр Момиром Лакићем, предсједником извршног одбора удружења Ћирилица говоримо о подршци медија удружењу, улози политичара у очувању ћирилице и какав је исход борбе за ћирилицу.

Разговарала: Сузана Маџарић

Други дио интервјуа, као и први, почињемо цитатом из рада мр Лакића: "Сви Срби треба да се освијесте, од научника и књижевника, умјетника, пјевача и свирача, кувара и пекара, токара и коцкара, пијачара и шверцера, до кондуктера и шофера, матичара и бравара, до чобана и орача, увијек и на сваком мјесту да чувају свој језик и своје писмо ћирилицу!".

Чињеница је да многи западни као и БиХ лобији желе ћирилицу да смјесте међу остале фолклорне садржаје (опанак, фрулу, шајкачу…) и да желе да се она само у том контексту и користи. Да ли су оснивање удружења пратиле сличне потешкоће или оптужбе типа да заговарате "велику ћирилицу"?

Наши чланови су људи који воле ћирилицу, који желе да је очувају, који су освијешћени, и заједно се боримо за њу. Али било је различитих сусрета, да кажем на улици, које су пратиле различите оптужбе. А наша земља има много квалификованих и учених људи који могу да говоре о језику и писму и да га заштите, али они ћуте. Ћуте, да ли можда да не увриједе некога ко би им могао обезбиједити бољу позицију?!

Каква је ваша сарадња са медијима? Да ли су у нашим медијима довољно заступљене емисије које говоре о писму, језику и његовом очувању?

Подршке није било. Морам рећи да сам више пута од РТРС-а тражио да будемо њихов гост, но они на то нису пристали. Да ли због тога што се плаше да им неко не би приговорио, или су нечији додворници.? Једина телевизија која нам је изашла у сусрет је БЕЛ телевизија.

У интервјуу за наш портал члан пресједништва БиХ Небојша Радмановић каже да политичари не смију допустити да се ћирилица изгуби. Колика је улога политичара у очувању нашег писма?

Ја сам пријатно изненађен том изјавом и волим да чујем када неко тако каже. Исто тако, угодно је чути и предсједника Додика када изјави нешто такво. Али не могу они ништа урадити без сарадње свих институција, и заједно треба припремити ријешење овог проблема. Поновићу, јако сам обрадован изјавом господина Радмановића. Док год неко са високе позиције не каже нешто такво други нас неће чути.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *