Момир Булатовић: Мила руши Њемачка, и само због тога ми је драг

Преносимо неке он најзанимљивијих одговора које је у интервјуу за Прес дао некадашњи предсједник Црне Горе.  Булатовић сматра да је највећи успијех потврђивање Српске у Дејтону, да је референдум у Црној Гори намјештен и има везе да независношћу Космета, као и да на свргавању Мила Ђукановића данас ради Њемачка, незадовољна што је електросектор продао Италији.  […]

субота, фебруар 18, 2012 / 14:42

Преносимо неке он најзанимљивијих одговора које је у интервјуу за Прес дао некадашњи предсједник Црне Горе.

 Булатовић сматра да је највећи успијех потврђивање Српске у Дејтону, да је референдум у Црној Гори намјештен и има везе да независношћу Космета, као и да на свргавању Мила Ђукановића данас ради Њемачка, незадовољна што је електросектор продао Италији. 

Сећате ли се шта је вама на опроштају рекао Слободан Милошевић пошто сте ви последњи с њим разговарали у хашкој ћелији?

Он је до краја био убеђен да ће да победи Хашки трибунал. Ја сам та три његова последња дана одржавао контакте са пријатељима и говорио им да Слободан изгледа све лошије и лошије. Човек је копнио, али шта је један људски живот у односу на све ово што се скупа издешавало. Пре неку годину срео сам се са човеком који ми је рекао да је време на неки начин рехабилитовало Милошевића. И мислим да јесте.

Како је поднео одлазак у Хаг?

Слоба је веровао да неће отићи у Хаг јер је 6. октобра добио писмене гаранције од Коштунице и Ђинђића да неће бити изручен. Показао ми је тај папир са њиховим потписима, али ја нисам у то веровао. Знао сам да то мора да се заврши његовим одласком у Хаг.

Са ове дистанце, шта бисте онако на прву лопту навели као Милошевићев успех?

Милошевићева највећа могућа заслуга је што смо успели да у Дејтону донесемо мир у Босни и створимо Републику Српску.

Како онда гледате на оцене појединих да је РС геноцидна творевина?

То су бесмислице, али то је већ дневна политика. Има необоривих аргумената и чињеница. Злочин у Сребреници се десио у јулу 1995, а РС настаје Дејтонским мировним споразумом у новембру те исте године. Да је Алија Изетбеговић имао у рукама злочин у Сребреници, никада не би потписао Дејтонски споразум… И онда једна велика тековина која је донела мир у Босни, а то је Дејтонски споразум, оспорава се на један ужасан начин. Не заборавите, у БиХ постоји удружење бивших логораша који броји 60.000 Срба. То је, дакле, био класичан грађански рат који смо зауставили пресудном улогом Милошевића и нашег патријарха Павла.

Све чешће се чују гласови да би требало променити Дејтонски споразум. Колико је то реално?

И то је бесмислица. Српски народ је изборио право да има државу, тај докуменат је валидан, не постоји у историји дипломатије тренутно чвршћи докуменат од Дејтонског мировног споразума, који су потписале све учеснице у сукобу, Хрватска и ондашња Југославија, односно садашња Србија као гарант, и пет сталних чланица Савета безбедности УН. Споразум може да се промени једино ако сви на то пристану, а то је очигледно немогуће.

Много је анегдота о вашој улози у тим преговорима у Дејтону, да сте се користили разним методама, најмање дипломатским, да бисте стигли до жељеног резултата. Има ли нешто што се не зна?

То су били стварно тешки преговори. Успели смо да искористимо у готово немогућим условима оно мало аргумената које смо имали. Многи људи су заборавили, а ја ћу то памтити до краја живота. Кад ми одлазимо у Дејтон, Бањалука је пред падом и Требиње не можемо да одбранимо. Војничка премоћ која је дуго година била на страни Војске РС била је потпуно исцрпљена. И онда када сам полазио у Дејтон мени је мој отац рекао: „Немој се, сине, враћати ако не склопите мир." А ја сам онда то у авиону пренео Милошевићу, а он ми је одговорио: „А јел’ ти мислиш да бисмо имали где да се вратимо ако не склопимо мир?"

Замерали су вам да сте превише били верни и одани Милошевићу, да сте чак због те љубави издали Црну Гору…

Не, ја сам се Црној Гори одужио на тај начин што сам могао да уведем Црну Гору у Савезну Републику Југославију без референдума, али сам тражио да се народна воља поштује. Референдумом је Црна Гора у ту државу ушла, референдумом је из те државе изашла. Није било сукоба, није било проливања крви. То што ја верујем и дан-данас да је најбоља позиција и најбоље место за Црну Гору да буде заједно са Србијом, то је ствар мог политичког убеђења. С друге стране, пратио сам, непосредно сам био укључен у те преговоре с европским званичницима и знам да сва прича о независности Црне Горе почиње да би се у суштини издејствовало признање Косова и Метохије.

Хоћете да кажете да су независност Црне Горе и Косова повезани?

Главни аргумент Брисела против тврдње Србије да јој припада Косово био је садржан у чињеници: ако ваша једноверна, једнокрвна и једнородна браћа Црногорци не могу са вама, како онда можете са Косовом.

Је ли због тога Подгорица признала Косово?

Црна Гора није добила ништа од тога што је признала Косово, осим унутрашње расколе и дубоку повреду своје самосвести. Црна Гора је изгубила и пријатељство и наклоност Србије, а још није успоставила дипломатске односе са Приштином. Једноставно, Ђукановић је пристао да буде један мали пион у игри великих интереса и сила. Тиме је, чини ми се, он издао Црну Гору, а ја је никада нисам издао, нити бих је могао издати јер ја сам је водио путем њених предака и њеног историјског трајања, њеног моралног бића.

Јесте ли ви и Милошевић знали да ће Косово бити независно?

Мени је у Америци у Белој кући 1996. године речено: Милошевић сад иде низ воду, а Косово ће да буде самостално…

Били сте у време бомбардовања савезни премијер. Јесте ли се некад покајали што сте то прихватили?

Не. То је једна од мојих најуспешнијих политичких улога које сам имао. Могу да се похвалим да сам био председник савезне владе која је прогласила ратно стање и ратовала сама… У мом ЦВ-ју је то једна од најзначајнијих карактеристика коју имам.

Јесу ли вас дотицала пецкања да сте Милошевићев потрчко?

Мени је у САД нуђено да будем Мило Ђукановић, али цена коју бих при томе морао да платим била је да будем против Србије. Са једном изјавом да је Милошевић диктатор ви постајете апсолутно цењени регионални лидер. Ту цену ја нисам могао да платим, платио ју је Ђукановић, али након овог времена које је прошло мислим да сам ја боље трговао.

Ко је срушио Југославију?

Немачка и Ватикан. Убрзавали су Словенију и Хрватску, а њихов излазак из Југославије је довео до грађанског рата. То је математички доказано.

Како се ви изјашњавате, као Црногорац или Србин?

Ја сам Црногорац, с тим што ја апсолутно знам да је црногорско име, а српско презиме.

Да ли вам је то што сте Милу понудили да буде премијер била највећа грешка?
Он је био одличан председник те владе. Са 29 година, када сам му понудио да буде премијер, он је рекао да то не зна да ради. Онда сам му ја рекао да не знам ни ја да будем председник републике, хајде то заједно да радимо. И ми смо то заједно радили у најтежем периоду Црне Горе.

Јавност лицитира до када ће Ђукановић остати политичка фигура број један у Црној Гори. Можете ли ви да процените?

Знам из непосредних контаката са дипломатама ЕУ да траже да се у Црној Гори догоди „санадеризација", да Ђукановић буде ухапшен. Имао сам понуде да учествујем у томе, али сматрам да је то нечастан посао. Без обзира на то колико ми били политички противници, милији ми је Ђукановић такав какав јесте, него било који други кога ће довести немачки амбасадор у Подгорици.

Немачка хоће да сруши Мила?…

У интерној подели је Немачка та која сада управља Црном Гором. А смртни грех господина Ђукановића није било оно што је познато нашој јавности, него чињеница што се определио да електродистрибутивни систем Црне Горе прода италијанској фирми, а не Немцима.

А шта су Немци вама нудили?

Да шпијунирам Ђукановића знајући да смо ми противници. Али је то нечастан посао, у коме ја никада не бих учествовао.

Мило вам је милији од Меркелове?

Наравно.

Идете ли у Подгорицу?

Пола времена сам у Београду, пола у Подгорици.

Како се ви изјашњавате, као Црногорац или Србин?

Ја сам Црногорац, с тим што ја апсолутно знам да је црногорско име, а српско презиме.5 КОМЕНТАРА

  1. Тешко је ове комуњаре у Црној Гори натјерати да јасно кажу да су Срби. Лијепо им је Митрополит Амфилохије рекао да су „црногорци“ Ђиласова копилад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *