Молбеник Вучић: Нигдје не пише у Дејтону да шуме и земљиште не припадају Српској

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да не разумије шта странци раде са санкцијама против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика или против било кога, додајући да их је питао зашто то чине, али да није добио адекватне аргументе.

уторак, 8 фебруара, 2022 / 12:44

Говорећи о кризи у БиХ, Вучић је оцијенио да је проблем у томе што се странци позивају на Дејтонски споразум када им то одговара, док им у супротном не ваља, па се позивају на дух Дејтона док нарушавају његове темеље као у случају узимања земљишта и шума Републици Српској.

"Моје питање је било зашто су дозволили да се нарушавају правила Дејтона, а сада устају да бране Дејтон", рекао је Вучић.

Он је указао да у Дејтону не постоји ниједно слово које говори о томе да земљиште и шуме не припадају Републици Српској.

"Кад их /странце/ питам што то не вратите, па ће и код људи у Републици Српској наићи на много више разумевања, они одговарају за то мора да прође пет-шест месеци. Значи, мора да прође толико, а узели су све у року од једног дана", рекао је Вучић синоћ за Телевизију "Хепи".

Оцјењујући да ће највећи проблем у БиХ уочи избора бити бошњачко-хрватски односи, Вучић је поручио да је спреман да разговара са свима, укључујући и лидера СДА Бакира Изетбеговића, са којим се, како је навео, може сусрести и у "кафани на Седренику" како би рјешавали проблеме.

На оптужбе бошњачке политичке елите да је његово залагање за градњу ауто-пута до Сарајева "српски експанзионизам", Вучић је одговорио да би он Бошњацима, да дођу да изграде ауто-пут у Србији, лично спјевао пјесмицу у ту част, а не би их нападао за било какву експанзију.

Вучић је истакао да је сарадња Србије и Републике Српске одлична, о чему свједочи и обиљежавање свих важних историјских датума и догађаја, а посебно страдања српског народа у Јасеновцу, Пребиловцима, Грделици и многим другим мјестима.

"То је исти народ чак и да га поделите на не знам колико делова. Није Србија више она земља у којој пролазе приче да су вам Срби из Републике Српске криви за нешто. Србија има своје националне интересе и неће дозволити бруталне изливе мржње према Српској", поручио је Вучић.Оставите одговор