МОК одобрио Чајковског умјесто руске химне

Међународни олимпијски комитет (МОК) одобрио је Први клавирски концерт Петра Иљича Чајковског као замјену за химну Русије на церемонија додјела медаља током предстојећих Олимпијских игара у Токију и Пекингу

петак, 23 априла, 2021 / 21:54

”Тежак процес свих одобрења са Међународним олимпијским комитетом је завршен”, рекао је предсједник Руског олимпијског комитета Станислав Поздњаков, преноси Тасс.

У децембру 2020. године Спортски арбитражни суд (ЦАС) ријешио је спор између Свјетске антидопинг агенције (САДА) и Руске антидопинг агенције (РУСАДА), пресудивши да руски спортисти не могу да се такмиче под руском заставом у великим спортским догађајима до 16. децембра 2022. године, као ни да користе ни државни грб ни химну.

"Од данас наш олимпијски тим има све елементе идентитета. Застава Руског олимпијског комитета са бојама наше тробојке, званична одјећа, лако препознатљива и за наше сународнике и за навијаче било које друге државе, чак и без икаквих натписа, а сада музичка пратња на церемонијама доделе награда руским олимпијским спортистима у Токију и Пекингу”, додао је Поздњаков.

Комисија за спортисте РОЦ-а предложила је у јануару да се умјесто државне химне на Олимпијским играма користи "Катјуша”, најпопуларнија руска пјесма током Другог свјетског рата.

Касније је, међутим, ЦАС објаснио да се пјесма не може користити умјесто државне химне на предстојећим Олимпијским играма.

Љетне олимпијске игре у Токију одржаће се између 23. јула и 8. августа.

Пекинг ће бити домаћин Зимских олимпијских игара од 4. до 20. фебруара 2022