Моје Јадовно у Новом Саду

У четвртак, 10. јануара у Новом Саду ће бити отворена изложба Моје Јадовно. Прва изложба 71 годину након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, биће постављена у Културном центру Новог Сада. Посјетиоци изложбе , за које претпостављамо да не знају готово ништа о величини и бруталности злочина у поменутом комплексу […]

четвртак, 3 јануара, 2013 / 19:49

У четвртак, 10. јануара у Новом Саду ће бити отворена изложба Моје Јадовно.

Прва изложба 71 годину након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, биће постављена у Културном центру Новог Сада.

Посјетиоци изложбе , за које претпостављамо да не знају готово ништа о величини и бруталности злочина у поменутом комплексу логора, добиће прилику да се упознају са свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у којем је то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историјских извора и истовремено је путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа меморијализацији значајних догађаја, који карактерно одређују идентитетско-судбинске детерминанте једног колективитета.

Изложба је истовремено и предмет сталне интеракције прошлости и људи који се њоме баве са научног становишта, али и просјечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакције и одјеци изложбе веома значајни“ , наводе организатори из Удружења студената историје ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракција ствара једну нову димензију изложбе која ће са новим мјестима излагања донијети и нове реакције и одразе, који су саставани дио настојања да се у стручну и јавност уопште унесе премиса о значају формирања колективног памћења на страдале претке,као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије, али и фотографије преживјелих чланова њихових породица склопљене у јединствене животне приче опомињу нас да је човјек као личност и његова породица, нажалост основна јединка овог страшног злочина, којој морамо посветити највећу пажњу, да се, између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако, је имао и своју идеолошку припрему као претходницу и она заузима један значајан дио у изложбеној концепцији, као и вријеме послије злочина у бившој Југославији, гдје можемо видјети један идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Ово су само неки од више дијелова који чине изложбену поставку „Моје Јадовно“ као цјелину и који се најбоље „преживе“ и саосјете приликом посјете и прегледа изложбе. Јадовно никако није ни по свом обиму, ни по карактеру локално стратиште, па тако и ова изложба „креће на пут“, прво у Нови Сад и Београд а касније и до неких других регионалних дестинација, иза којих ће како је планирано, доћи на ред и оне међународне, јер је јадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.

Aутори: Предраг Лозо, Драгослав Илић, др Душан Басташић
Организатори изложбе: Удружење грађана Јадовно 1941. Бања Лука и Културни центар Новог Сада

Домаћин изложбе је Културни центар Новог Сада, клуб Трибина младих, Католичка порта 5.

Изложба ће бити постављена до 28. јануара 2013.

Каталог изложбе