Могућа катастрофа у фабрици Милка чоколаде

У фабрици "Крафт", гдје се прави "Милка чоколада", у један фабрички контејнер с раствором соде бикарбоне неко је случајно бацио киселину. Евакуисано 1.800 људи. Њемачки Билд јавља да је након тог несрећног случаја у фабрици која је, осим по Милка чоколади позната и по производњи Јакобс кафе и Филаделфија сира, на сјеверу Њемачке проглашено стање […]

уторак, 16 октобра, 2012 / 15:14

У фабрици "Крафт", гдје се прави "Милка чоколада", у један фабрички контејнер с раствором соде бикарбоне неко је случајно бацио киселину. Евакуисано 1.800 људи.

Њемачки Билд јавља да је након тог несрећног случаја у фабрици која је, осим по Милка чоколади позната и по производњи Јакобс кафе и Филаделфија сира, на сјеверу Њемачке проглашено стање приправности због могуће катастрофе.

Инцидент се десио јуче, када су запослени случајно сипали киселину у резервоар са раствором натријум-хидроксида, познатог и под именом каустична сода, чиме је изазвана хемијска реакција и сада се отровни облак дима шири.

Такође, дошло је и до прегријавања резервоара, који сада покушава да охлади око 700 ватрогасаца, међутим, за сада им то не успјева јер се резервоар непрестано загријава па постоји и опасност од експлозије.

Њемачки Билд пише, а преноси портал 24сата.хр, да је веома отежан и рад ватрогасаца јер они на сваких 20 минута морају да мењају заштитна одијела.

Локалне власти увеле су ванредне мјере, укључујући и затварање локалних школа и обданишта, као и дијелова аутопута који пролази у близини, јер удисање отровне хемикалије може изазвати озбиљна оштећења плућа, а опасан је и додир отровне паре с кожом.

Зона која се сматра опасном обухвата простор у пречнику од 500 метара око фабрике.

Портпаролка компаније рекла је да до сада нико није повријеђен. "Ни у једном тренутку становништву није пријетила опасност, јер смо, заједно с властима, одлучили да из предострожности извршимо евакуацију", рекла је телевизији Н24 Хајке Хауеркен. Она је додала да је производња обустављена чим се десио инцидент.0 КОМЕНТАРА

  1. У уводу вести се наводи СОДА БИКАРБОНА (која је лековита и користи се у прашку за пециво, а то је дијаметрално различито од КАУСТИЧНЕ СОДЕ која је веома отровна и користи се, између осталог, и за отчепљавање замашћених цеви.

    Новинари незналице! Волим када пишете о политици и владајућој странци црвеног сдсд-а, онда ми је барем све јасно.