Модрича:Тражи се сагласност за поскупљење воде

Предузеће "Водовод и канализација" из Модриче доспјеће у тешку финансијску ситуацију и неће моћи да обезбиједи довољну количину воде за потрошаче, ако локална власт не одобри повећање цијене воде, изјавио је данас Срни директор овог предузећа Живко Лазић. "Цијена од 0,40 КМ за метар кубни воде за домаћинства и једну КМ за привредне субјекте, те […]

петак, 8 јула, 2011 / 08:58

Предузеће "Водовод и канализација" из Модриче доспјеће у тешку финансијску ситуацију и неће моћи да обезбиједи довољну количину воде за потрошаче, ако локална власт не одобри повећање цијене воде, изјавио је данас Срни директор овог предузећа Живко Лазић.

"Цијена од 0,40 КМ за метар кубни воде за домаћинства и једну КМ за привредне субјекте, те 0,10 КМ за услуге канализације домаћинствима и 0,20 КМ предузећима формирана је прије седам година", истакао је Лазић.

Он је додао да је од општине тражена сагласност да цијена воде у домаћинствима буде 0,55 КМ, у предузећима 1,30 КМ по кубику, а за услуге канализације да цијена за домаћинства буде 0,15 и предузећа 1,26 КМ.

Лазић је нагласио да су услуге модричког "Водовода и канализације" најниже у односу на општине у окружењу.

"Највише цијене за утрошену воду плаћају потрошачи у Броду, и то 0,86 КМ за кубик воде, Добоју и Теслићу 0,73 КМ, а у Дервенти 0,56 КМ. Привредна предузећа у Добоју троше најскупљу воду, и то 2,47 КМ за метар кубни, у Броду 2,05 КМ, а у Теслићу 1,57 КМ", рекао је Лазић.

Он је подсјетио да локална управа, упркос захтјеву поднесеном још 1999. године, није дала сагласност за усклађивање цијена воде са цијенама енергената, резервних дијелова за одржавање водоводне мреже и објеката.

Лазић је упозорио да без додатних улагања у цјевовод на водозахватним објектима и дијелу примарне водоводне мреже у граду, која је грађена прије 40 година, не може бити пуштен у стални рад недавно завршени потисни вод у дужини 2 500 метара, за чију је изградњу Влада Републике Српске обезбиједила 1.700.000 КМ.

Модрички "Водовод и канализација", једино предузеће овог типа у Српској које је приватизовано, водом снабдијева 6 500 домаћинстава и предузећа са више од 17 000 лица на подручју Модриче и Вукосавља. Са новом мрежом изграђеном након посљедњег рата у новим – избјегличким насељима, укупна дужина примарне и секундарне мрежа је већа од стотину километара.

"Неријешен имовинско-правни статус предузећа и настојање општине да `Водовод` врати у њено власништво разлог је за лоше односе локалног руководства и предузећа", истакао је Лазић.

Он је додао да су о бројним неспоразумима између предузећа и локалне власти, о којима је неколико пута расправљала модричка Скупштина општине, тражена мишљења надлежних институција Српске, а покретане су и тужбе пред судовима.