Модрича: Иран помаже повратнике, а радо би и Жељезницама

У Модричи је данас потписан Меморандум о донацији бошњачким повратницима двије сушаре за воће и поврће и 16 000 садница малине, чију је набавку у укупном изосу од 110.000 марака обезбиједила Влада Ирана посредством Иранске невладине организације у БиХ "БИРДС". Меморандум су потписали потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, амбасадор Ирана у БиХ Голам Резе Јусуфи […]

уторак, 29 новембра, 2011 / 17:20

У Модричи је данас потписан Меморандум о донацији бошњачким повратницима двије сушаре за воће и поврће и 16 000 садница малине, чију је набавку у укупном изосу од 110.000 марака обезбиједила Влада Ирана посредством Иранске невладине организације у БиХ "БИРДС".

Меморандум су потписали потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, амбасадор Ирана у БиХ Голам Резе Јусуфи и начелници општина Модриче Младен Крекић и Теслића Саво Касаповић.

Сушаре су додијељене бошњачким повратничким насељима Таревци у Модричи и Каменица у Теслићу, а 16 повратничких породица у Каменици добило је по 1 000 садница малине, док ће, према Меморандуму, Влада Ирана помоћи изградњу зграде Исламске вјерске заједнице у Модричи са 20.000 марака.

Пројекат је покренут почетком ове године и у његовој реализацији учествовале су и владе РС и Тузланског кантона, локалне заједнице и мјештани Тареваца и Каменице, рекао је потпредсједник Суљкановић и изразио увјерење да ће у наредној години опрема бити стављена у функцију и да ће реализацијом пројекта бити директно и индиректно упослен велики број повратника и домицилног становништва Модриче и Теслића.

Амбасадор Ирана у БиХ рекао је да БиХ има велике потенцијале у пољопривреди, због чега иранска Влада жели да помогне развој ове привредне гране.

Он је истакао улогу потпредсједника РС Суљкановића у иницирању пословне сарадње БиХ и Ирана.

Младен Крекић, начелник општине Модрича, рекао је да је капацитет сушара 1 000 килограма за 24 часа, додајући да су прошле године воћари са подручја Модриче и Градачца извезли 74 шлепера сушене шљиве на западноевропско тржиште.

У наредној години у Таревцима планирано је инсталирање сваремене хладњаче, чиме ће овај пројекат био завршен, изјавио је Зијад Дугић, предсједник модричке Мјесне зајендице Таревци, гдје је потписан Меморандум и предата сушара Земљопрадничком задрузи Таревци.

За жељезнице 13 милиона

Амбасадор Ирана у БиХ Голам Резе Јусуфи изјавио је данас у Модричи да је Влада његове земље спремна инвестирати 13 милиона евра у модернизацију жељезница у БиХ.

Он очекује брзо формирање Савјета минситара БиХ да би пројекат могао почети већ у наредној години.

"Ријеч је о развоју комплетне жељезнице, како на подручју Федерације БиХ, тако и на простору Републике Српске", рекао је новинарима Јусуфи и подсјетио да је недавно потписан Протокол о сарадњи са једном Иранском компанијом која би требало радити на електрификацији жељезничке мреже у БиХ.

Јусуфи је рекао да постоје админситративне и бирократске препреке које стоје на путу реализације ових инвестиција и изразио увјерење да ће оне бити отклоњене у што краћем времену.0 КОМЕНТАРА