Модра и у штрајку: Тимошенкова не вјерује докторима у Украјини

Бившу премијерку Јулију Тимошенко, украјински суд је у октобру прошле године осудио на седам година затвора због потписивања штетног гасног уговора са Русијом, а у међувремену је против ње покренуто неколико кривичних поступака због утаје пореза и финансијских малверзација. Осуђеној премијерки се у току боравка у затвору здравствено стање веома погоршало. Према ријечима њеног адвоката, […]

недеља, април 29, 2012 / 20:52

Бившу премијерку Јулију Тимошенко, украјински суд је у октобру прошле године осудио на седам година затвора због потписивања штетног гасног уговора са Русијом, а у међувремену је против ње покренуто неколико кривичних поступака због утаје пореза и финансијских малверзација.

Осуђеној премијерки се у току боравка у затвору здравствено стање веома погоршало. Према ријечима њеног адвоката, Серхија Власенка, она протеклих седам дана пати од неиздрживих болова у леђима. У међувремену је одучила и да ступи у штрајк глађу јер не жели да се лијечи у Украјинској болници Харкив. Након што је одбила лијечење, у јавности су се појавиле фотографије Јулије Тимошенко са модрицама по тијелу.

Њемачка је нарочито критична према Украјини због случаја Тимошенко, а влада у Берлину је предложила да се она лијечи у Њемачкој, али је Кијев то одбио.

Директор универзитетске болнице Шарите у Берлину Карл Ајнхојпл и његов тим обишли су болницу Харкив током овог мјесеца, пренио је АП. Он је изјавио је да су мале шансе да њено неопходно и комплексно лијечење успије у Украјини, чак и уз учешће два или три њемачка љекара, јер украјинска болница Харкив не може да пружи довољну стручност.

"Позивам украјинског предсједника да се руководи хуманитарним вриједностима и да јој дозволи да отпутује у Европу на лијечење", рекао је Ајнхојпл.

Недавно је, међутим, украјинско руководство предложило да њемачки љекари дођу у Украјину и лијече је у болници Харкив. Ајнхојпл и његов колега Норберт Хас одбацили су тај приједлог, рекавши да би биле потребне недеље, а можда и мјесеци да би је тим стручњака адекватно излијечио.

Тимошенко је рекла да не вјерује у медицински систем ове болнице као и да страхује да би тамо могли намјерно да је инфицирају, рекао је њемачки лекар Ајпнхол за АП.

Ајнхојпл је истакао да су љекари забринути због тога што Тимошенко сада штрајкује глађу, с обзиром на њено иначе слабо здравствено стање, подсјећајући да је она током њихове посете била "очајна" и преклињала да је поведу на лијечење.

Доктори нису коментарисали тврдње Јулије Тимошенко да су је прошле недеље повриједили затворски чувари, ударајући је приликом покушаја да је одведу у болницу, пошто се то, како Ајнхопл каже, догодило након њиховог прегледа 17. априла.

ЕУ, на челу с Њемачком, јуче је оштро реаговала на извештаје о ударцима које је Јулија Тимошенко наводно задобила у украјинском затвору, а поједини њемачки посланици упозорили су да би случај Тимошенкове могао да угрози и приближавање Украјине ЕУ.

Јулија Володимиривна Тимошенко, бивша украјинска премијерка прије доласка на функцију 2005. године важила је за успјешну пословну жену. Развијајући посао у гасној индустрији, "гасна принцеза" како јој је гласио надимак, ушла је у круг најбогатијих људи у Украјини.

У својој политичкој каријери била је савјетник премијера Виктора Јушченка, а за вријеме "нараџасте револуције" је била аутор његових говора и организатор скупова. Неки медији су јој тада приписивали улогу јунакиње револуције, а 2005. године је часопис "Форбес" сврстава на треће мјесто на листи најмоћнијих жена на свијету.

Од када је постала премијерка, Јулија Тимошенко се залагала за оштре реформе. Због радикалних ставова, убрзо је дошло и до разилажења са Виктором Јушченком. На мјесту премијера Укријне Јулија Тимошенко је била до 2010. године. Након тога на њену позицију долази Микола Азаров.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *