ММФ затвара канцеларију у Грчкој, криза је прошла

Међународни монетарни фонд (ММФ) затвориће канцеларију у Атини у наредним мјесецима, деценију пошто се придружио огромном програму спасавања који је спријечио банкрот Грчке, изјавио је прошле ноћи грчки премијер.

среда, 8 јануара, 2020 / 12:42

Киријакос Мицотакис је рекао да ће Грчка наставити сарадњу са ММФ-ом, али "као земља која је изашла из оквира строгог надзора” те организације.

Планирано затварање представништва ММФ-а се сматра симболичном потврдом повратка Грчке у финансијску респектабилност.

Мицотакис је то изјавио послије ноћашњег састанка у Вашингтону с новом директорком ММФ-а, Кристалином Георгиевом.

Грчка је од својих партнера у еврозони и ММФ-а од 2010. године тражила три пакета помоћи. То је постало неопходно пошто та земља више није могла да се задужује на међународним тржиштима новца, јер се открило да је годинама скривала кључне финансијске податке.

Програми помоћи су се завршили августа 2018. године, када се Грчка вратила на тржиште послије болних осмогодишњих настојања да поправи своје финансије, али помоћ у новцу јој је стигла уз строге услове.

Током периода помагања финансијама Грчке је дошло до снажног пораста незапослености, док су примања грађана више пута смањивана, а порези повећани.

Атина је и даље под надзором повјерилаца.

Прошле године Грчка је превремено отплатила неке од својих кредита ММФ-у, а Влада каже да ће наредни дио кредита бити враћен ММФ-у почетком ове године.