ММФ предвиђа раст БиХ економије

Међународни монетарни фонд предвиђа раст економије БиХ за пола процента ове године, два одсто наредне, а четири одсто 2018. године. "Хоће ли се ова прогноза остварити зависи од много фактора", рекао је главни економиста ММФ-а Оливер Бланшард. Он је оцијенио да економије земаља југоисточне Европе, међу којима је и БиХ, генерално говорећи добро стоје, али […]

недеља, април 21, 2013 / 13:03

Међународни монетарни фонд предвиђа раст економије БиХ за пола процента ове године, два одсто наредне, а четири одсто 2018. године.

"Хоће ли се ова прогноза остварити зависи од много фактора", рекао је главни економиста ММФ-а Оливер Бланшард.

Он је оцијенио да економије земаља југоисточне Европе, међу којима је и БиХ, генерално говорећи добро стоје, али су погођене кризом у еврозони.

Бланшард истиче да је јасно да у неким земљама региона као што је Словенија, ствари не иду добро и да ће морати да дође до "тешког прилагођавања".

"Што се остатка региона тиче, земље су, генерално говорећи, у добром стању, али пате од двије ствари: извоза у земље западне Европе, који опада због смањења потражње у еврозони, и повлачења капитала од стране европских банака, што погађа различите земље у различитом обиму", појашњава Бланшард у изјави за "Дневни аваз".

Он сматра да је слаб економски раст у еврозони одраз не само слабости у периферним земљама попут Грчке или Португала, већ и у земљама тзв. језгра, гдје спадају Француска и Њемачка, која је веома важан трговински партнер БиХ.Оставите одговор