ММФ: Дужничка криза пријети финској привреди

Упркос солидним темељима, финској привреди пријети опасност од дужничке кризе еврозоне, наведено је у извјештају Међународног монетарног фонда. „Финска има снажне економске темеље, али као мала и отворена економија, са дубоким трговинским и финансијским везама, она је изложена различитим опасностима из зоне евра”, наводи се у извjештају ММФ-а, а преноси агенција АФП. ММФ је нагласио […]

субота, 1 септембра, 2012 / 05:14

Упркос солидним темељима, финској привреди пријети опасност од дужничке кризе еврозоне, наведено је у извјештају Међународног монетарног фонда.

„Финска има снажне економске темеље, али као мала и отворена економија, са дубоким трговинским и финансијским везама, она је изложена различитим опасностима из зоне евра”, наводи се у извjештају ММФ-а, а преноси агенција АФП.

ММФ је нагласио да је потребно „јачање државног надзора као одговора на прекограничну активност банака и значајну улогу великих међународних групација”.

У тој нордијској земљи, раст је успорио, а прогнозе су ревидиране наниже током кризе.

Финска је, такође, суочена са брзим старењем популације и успоравањем продуктивности.

ММФ је поздравио финску „опрезну политику”, чији је циљ поправљање унутрашње и спољне неравнотеже, одржање стабилности финансијског сектора и осигурање дугорочне фискалне одрживости.