ММФ: Домаћи капитализам и класна борба

У колапсу савременог капитализма, постоје двије одреднице класне борбе; прва, наметнута од владајуће класе – "одозго и споља" и; друга, створена из базе – "одоздо". Пише Миленко Вишњић Насупрот ономе што се дешава у Латинској Америци, у Европи је колапс капитализма довео до жестоке офанзиве, вођене империјалним кредиторима (ММФ, ЦБЕ и ЕК). Наметнули су и […]

понедељак, 15 априла, 2013 / 09:57

У колапсу савременог капитализма, постоје двије одреднице класне борбе; прва, наметнута од владајуће класе – "одозго и споља" и; друга, створена из базе – "одоздо".

Пише Миленко Вишњић

Насупрот ономе што се дешава у Латинској Америци, у Европи је колапс капитализма довео до жестоке офанзиве, вођене империјалним кредиторима (ММФ, ЦБЕ и ЕК). Наметнули су и поставили најретроградније неоколонијалне режиме, ангажоване у гушењу људских права и класне борбе. Некад добро организована радничка класа, је отпуштена и разбијена или, у случају буџетске класе, партијском чврстом руком, мобилисана под контролу институционалног оквира актуелне владајуће елите.

Једнa од најважнијих и још увијек занемарених одредница исхода економске кризе и резултанте продубљивања социјалних неједнакости и биједе је – класна борба. Овдје ћемо се бавити само класном борбом – "одозго и споља", други тип борбе је, мање-више, познат. Парадоксално звучи, али ова борба је усмјерена на јачање концентрације богатства владајуће класе; повећање пореза на раднике у реалној економији, уништавање државних фирми и ресурса и смањење пореза корпорацијама…

Усмјерена је за селективно спровођење прописа, олакшавајући финансијске спекулације; смањење социјалних издатака за: пензије, борачке додатке, здравство и образовање; посебно, за породице незапослених и запослених у реалној економији. Поред тога, класна борба одозго је усмјерена и на максимизирање колективне снаге капитала путем рестриктивних закона о радним организацијама, закону о раду, социјалним покретима и колективним правима јавних радника.

Владајуће класе су задужиле народ

…и наметнуле вишедеценијске отплате дугова, док пљачка буџета нема предвиђену будућност. Забрањено је и нема политичког вријеђања владајуће елите, нема јавног окупљања, нема радикалних политичких промјена и захтјева, нема социјалне офанзиве. Покрети, који се не крећу напријед, засигурно гурају уназад и, на крају, нестају. Резултат класне борбе одозго и споља, је уништавање конкурентске припреде, отпуштање запослених, снижење плата и одсуство социјалне конструкције. Кад се буџет испразни, а ни добронамјерни ММФ не даје кредит, онда – ресурси долазе на ред!

Нови уговори о раду су намјењени да се концентрише веће богатство у рукама владајуће или капиталистичке класе. Политике, наметнуте преко класне борбе одозго, показују да су социјални програми и социјални уговори само привремени, тактички уступци; и биће, дефинитивно, одбачени када владајућа класа, преко својих Људи од повјерења, масама одузме ексклузивни прерогатив овлашћења и потпуно завлада невладајућом класом, преко својих извршних уредби.

Са многим од тих Људи од повјерења, директно води преговоре и сам ММФ, обећавајући мрвице, с циљем држања «гладних» маса под контролом. Били смо и сами свједоци таквог једног разговора, гледајући помпезно објављену вијест да је синдикални лидер Српске, разговарао(ла) о смиривању, унапријед исценираног штрајка радника буџетске класе и, да дају онолико сиће, колико им треба да смире разуздане масе.
Умирише их, богами, и то смо гледали. Наравно, баланс овом гафу и да се Турци не би досјетили, било је покретање акције од стране шефа БОРС, односно, скупљање потписа и прављење петиције, након стотину година рада Хашког казамата и после десет хиљада година, Србима донешених пресуда.

Нажалост, у међувремену, многи од њих су већ нестали – уморени

Изгледа, акција је кренула на вријеме, непосредно после одласка службеника ММФ?

Тако је то: финансијска класа Запада финансијски «помаже», профит се враћа њиховим банкама, али у земљама којим помаже, стагнација реалне економије се наставља или, још горе, потпуно пропада. Невладајућа класа је схватила да је давно умрло "колективно преговарање". Фасада око локалних, легално изабраних партија, је, у ствари, само празна љуштура. Па зашта ће нам такви?

Требају, овлаштени су за потписивање нових кредита. Синдикати учествују у готово ритуалним масовним протестима; протестима, који су потпуно игнорисани од стране ТРОЈКЕ (ММФ, ЦБЕ и ЕК), империјалне банкарске класе и локалних политичких лидера. Нажалост, владајућа класа, нарочито у империјалним земаљама, пригрлила је изреку Карла Маркса да је "класна борба покретачка снага историје", на много доследнији начин од радничког покрета и његових бирократских званичника, које контролише владајућа каста.

Дакле, владајућа класа је покренула досад најсвеобухватнији, најинтензивнији напад на радничку класу, у модерној историји. Запад и Локална власт су поништили деценијама грађено социјално законодавство, сигурност плата и права на запошљавање. Они су драстично снизили животни стандард и успоставили нови оквир, овјековечујући и продубљујући пренос богатства, у деценијама које долазе!? Невладајућа класа је повјерила своју класну борбу владајућој класи, допуштајући јој тип класне борбе – "одозго и споља" и, ко зна, одакле још.

Раднички покрет или, радни свијет уопште, одбија се суочити са новом класом (збиљом), а они, који су успјели да предвиде трагичну стварност, су категорично одбачени и презрени. Класна борба – владајуће класе против осталих, према ријечима многих савремених радничких вођа, је замјењена са: "модерним прагматичним схватањима заједничких интереса рада и капитала". Или, у локалној верзији:

«Није вријеме да се друштво дестабилизује»

Укинута права и погоршање услова невладајуће класе се не могу мијењати на радном мјесту – јер га нема; не могу, активношћу режимских синдиката или колективним преговарањем, него и само: политичким решењем и промјеном политичког система.
Умјесто арчења природних и економских ресурса за отплату дугова, те вриједности усмјерити у продуктивне послове стварања радних мјеста и отварања нових инвестиција. Такозвана Еврозијска зона је, у стварности и ништа друго, него вазалска мини империја веће империјалне државе, која, опет, има свог шефа – западни банкарски лоби. Реформисање империја, увијек је био узалудан и неуспио подухват, историјски се показало.

Јасно је да сама парламентарна неслагања – сама по себи, и изборна политика, преко 20 година, не дају никакве одговоре на нагомилане проблеме. И на крају, десетине милиона никада нису имали прилике да се запосле.

Стога, само акција усмјерена на мобилизацију незапослених у паралисању протока роба и услуга; само колективна акција усмјерена на скидање хипотека зеленашких кредита; само захтјеви за јавне радове – обезбеђујући посао, само производни рад може да сачува радна мјеста – и своја и буџетска, само да радници преузиму и покрену фабрике; све то и још више, може да обезбеди алтернативу и створи подршку за смјену владајуће класе, ма ко год је персонализовао и која год она била.0 КОМЕНТАРА

 1. Тачно је да нема синдиката без синдиката производних радника.
  Наша производња је системски уништавана од рата да би прије пар година била скроз уништена, захваљујући спрези корумпираних политичара и увозних лобија.

  Синдикати које имамо овисе од оних против којих треба да штрајкују због слабих плата, катастрофалног здравства и школства, понижених и обесправљених бораца, инвалида и свих грађана.

  Врх борачке организације од рата до данас је заступао владу а не борце.

  Зар нису они требали стати на пут пљачки и криминалу, зар они нису требали прије десет година позвати борце на улице, све похапсити, банду растјерати и дати у руке управљање фабрика оним који коришћење печата у име народа треба да плате и животом ако тај печат злоупотребе.

  Сад су остали енергетски ресурси, треба да им и то дамо, НИКАД.

  Због тога је створен ОТВОРЕНИ ФРОНТ, због тога сам, са Вукотићем и ветеранима потписао споразум.

  Због неправде према борцима, због свих досадашњих власти које су огријешиле душу о народ рекли смо доста.

  Колико год био овај текст о коме пишемо коментаре разлог за различита мишљења, он је сигурно погодио центар што се тиче будућности народа.

  Да заштита природних ресурса, њихово контролисано коришћење и новац од тога уложен у производњу, то је поента.