ММФ: Данас дио помоћи за Грчку

Извршни одбор Међународног монетарног фонда данас би требало да одобри исплату нешто више од три милијарди евра Грчкој што ће омогућити тој земљи да исплати дуговања. Исплата је дио финансијског пакета помоћи од 110 милијарди евра који су током прошле године одобрили ММФ и ЕУ. Како би осигурао уплату посљедње транше помоћи грчки парламент морао […]

петак, 8 јула, 2011 / 11:13

Извршни одбор Међународног монетарног фонда данас би требало да одобри исплату нешто више од три милијарди евра Грчкој што ће омогућити тој земљи да исплати дуговања.

Исплата је дио финансијског пакета помоћи од 110 милијарди евра који су током прошле године одобрили ММФ и ЕУ.

Како би осигурао уплату посљедње транше помоћи грчки парламент морао је да усвоји веома непопуларне мјере штедње како би земља била у што бољој позицији за узимање нових позајмица. Пакет мјера одобрен је у парламенту 29. јуна.

Није познато да ли ће нови шеф ММФ Кристина Лагард предсједавати састанком.

Истовремено, министри финансија ЕУ покушаће да обезбиједе и учешће приватног сектора у другом пакету финансијске помоћи за Грчку.

Министри покушавају да до средине септембра израде нови пакет помоћи за Грчку. Разговори са међународним банкарима о томе да ли ће од инвеститора из приватног сектора безбјеђењу учешча приватног сектора.