Мљекара у Александровцу једна од најсавременијих на Балкану

ЛАКТАШИ – За Владу Републике Српске (РС) веома је важно да Српска има стабилну производњу млијека и млијечних производа, због чега је и подржала напоре компаније „Имлек“ да се у Александровцу, код Лакташа, направи производни погон бањалучке „Мљекаре“ – један од најсавременијих у овом дијелу Европе, изјавио је премијер РС Милорад Додик. Додик је рекао […]

среда, септембар 22, 2010 / 14:56

ЛАКТАШИ – За Владу Републике Српске (РС) веома је важно да Српска има стабилну производњу млијека и млијечних производа, због чега је и подржала напоре компаније „Имлек“ да се у Александровцу, код Лакташа, направи производни погон бањалучке „Мљекаре“ – један од најсавременијих у овом дијелу Европе, изјавио је премијер РС Милорад Додик.

Додик је рекао новинарима, након свечаног отварања производног погона, да је у овом објекту уведена нова технологија у производњи млијека и пречишћавању отпадних вода.

Он је навео да Влада РС и даље улаже у подршку пољопривредним произвођачима у РС, истичући да је разговарао са представницима Удружења пољопривредних произвођача РС о повећању броја матичног стада музних крава за производњу млијека.

"Идуће године Влада РС планира да пољопривредне произвођаче стимулише са 1 000 музних крава за производњу квалитетног млијека у РС", најавио је Додик.

Предсједник Фонда "Салфорд" и генерални директор "Имлека" Слободан Петровић рекао је новинарима да ће овај објекат радити специјализоване врсте производа из свјежег програма, јогурте, павлаке и сиреве.

Петровић је навео да Мљекара у Козарској Дубици остаје на истој локацији, јер је идеално позиционирана за извоз гдје се 50 одсто њене производње већ извози за Хрватску уз намјеру повећања њене производње.

"Да бисмо то остварили очекујемо да заједно са партнерима и са Владом РС повећавамо производњу сировог млијека", истакао је Петровић, наводећи да је Влада РС до сада водила изузетно правилну политику у овој области, што се не може рећи за Србију, гдје тренутно постоји несташица млијека.

Према његовом мишљењу, због тога је јако битно да РС остане стабилна са производњом млијека, а Влада РС требало би да настави да на исти начин подржава производњу у пољопривреди млијека и осталих производа, али тако да се убудуће више стимулише квалитет.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац рекао је новинарима да су пољопривредни произвођачи у РС веома задовољни отварањем овог савременог објекта.

"Овај погон тражи нове количине сировог млијека, а да би дошли до тога уз помоћ Владе РС кренућемо у реализацију набавке 1 000 јуница које ће у априлу наредне године већ бити у нашим шталама", истакао је Усорац, додајући да ће на тај начин бити обезбјеђено нових седам милиона литара млијека годишње, што је повећање за шест одсто у односу на садашњу производњу у РС.

Директор бањалучке "Мљекаре" Небојша Ристић рекао је да је иницијални капацитет ове мљекаре производња 50 тона млијека дневно са могућности на 100 тона млијека дневно.

"Овдје треба да обезбиједимо квалитет млијека за извоз", истакао је Ристић, додајући да ће овдје бити запослено 40 радника.

Свечаном отварању новог погона "Мљекаре" Бањалука у Александровцу присуствовали су министар енергетике, индистрије и равоја РС Слободан Пухалац, потпредсједница Владе РС Јасна Бркић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић, начелници општина Лакташи и Градишка Милован Тополовић и Никола Крагуљ, представници Привредне коморе РС и Удружења пољопривредних произвођача РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *