Млијеко би требало бити стратешки производ

Професор на Пољопривредном факултету Бањoj Луци Драгутин Матаругић изјавио је данас у Модричи да би стратешки циљ у Републици Српској требало да буде производња млијека, једног од основих прехрамбених производа. На предавању под називом "Управљање репродукцијом", које је организовало Одјељење за привреду и друштвене дјелатности општине Модрича, професор Матаругић је нагалсио да ће без помоћи […]

четвртак, март 3, 2011 / 17:08

Професор на Пољопривредном факултету Бањoj Луци Драгутин Матаругић изјавио је данас у Модричи да би стратешки циљ у Републици Српској требало да буде производња млијека, једног од основих прехрамбених производа.

На предавању под називом "Управљање репродукцијом", које је организовало Одјељење за привреду и друштвене дјелатности општине Модрича, професор Матаругић је нагалсио да ће без помоћи државе и субвенција какве су присутне у земљама Европске уније производња млијека и даље бити најнижа у о регији.

Он је навео податак да у Републици Српској има близу 145 000 музних крава које дневно дају тек по девет литара млијека.

"За профитабилност фарме за производњу млијека сточари морају тежити оптималним репродуктивним карактеристикама од који је најпотребније правоворемено, стручно осјемењавање, утврђивање стеоности – интервала између првог осјемењавања и тељења, довођење краве у добру физичку кондицију у вријеме тељења, те у раној лактацији кравама обезбиједити добро избалансирану храну са висококвалитетним крмним биљем, концентратом и потребним минералним материјама", рекао је произвођачима млијека Матаругић.

Он је упозорио фармере да су за успјешно бављење производњом млијека битни и услови у којима се узгајају животиње, као и хигијена људи који су у додиру са животињама, посебно у вријеме осјемењавања и тељења.

Осим о управљању репродукцијом и најчешћим болестима музних крава, модрички произвођачи млијека упознати су о процесу регистрације пољопривредних комерцијалних и некомерцијалних газдинстава и условима за остваривање права на субвенције.

На подручју Модриче регистровано је 40 мљекара удружених у двије земљорадничке задруге, са 743 грла говеда, од којих је 366 музних крава, 79 стеоних јуница, 98 јуница које чекају прво тељење, 68 женске и 138 мушке телади.

Прошле године са подручја Модриче откупљено је 1 800 000 литара млијека укупне вриједности са субвенцијама, 1.188.000 КМ.

Производња и откуп млијека у односу на 2008. годину смањена је дупло, потврдили су у Одјсеку за пољоприврду Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Модриче.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *