Младићева одбрана предала жалбу на пресуду

Одбрана генерала Ратка Младића предала је Механизму у Хагу жалбу на првостепену пресуду којом је генерал проглашен кривим и осуђен на доживотну казну затвора, изјавио је Срни Младићев адвокат Драган Иветић.

уторак, 7 августа, 2018 / 12:18

Он је навео да је у жалби, која је писана на 270 страна и чији је најјачи аргумент истина, затражено одбацивање пресуде, поновно суђење или драстично смањење казне уколико се докаже да је Младић за нешто крив.

Иветић је истакао да је ријеч о повјерљивом документу јер садржи повјерљиве референце и доказе.

Он се нада да ће, након усаглашавања са другом страном, јавности бити доступна редигована верзија да би била упозната о многобројним грешкама судског вијећа којима се крше правила Трибунала, домаћег суда и показује да сваки дио пресуде не може да стоји јер је погрешно донесена, што укључује и наводни заједнички злочиначки подухват за Сарајево и у вези са Сребреницом.

"Ми тврдимо да нису доказивали ни да је било намере за геноцид, нити за депортације из Сребренице, и то смо стручно урадили у жалби. Доказали смо и да је Младић грешком осуђен за такозвано узимање за таоце припадника Унпрофора. Зато смо тражили да све буде одбачено, ново суђење или драстично смањену казну", поновио је Иветић.

Он је додао да би у јавности требало да изађе и књига ауторитета вантрибуналске праксе на 1.599 страна, гдје много тога иде у корист одбране и поткрепљује жалбу.

Иветић очекује да Тужилаштво на жалбу одговори до половине новембра и навео да и Одбрана треба да одговори на жалбу Тужилаштва чију копију још није званично примио.

"Истина је то што ће ослободити генерала Младића. Само са истином, чињеницом и правом се боримо", рекао је Иветић.

Генерал Ратко Младић налази се у притвору у Хагу од 2011. године, а првостепеном пресудом осуђен је на доживотну казну затвора.