Младић: Да нисам у Хагу, не бих био жив

Бивши командант Војске РС Ратко Младић, оптужен за геноцид у БиХ, захвалио се данас Хашком трибуналу и његовом медицинском особљу што су му “спасли живот”. На крају расправе о његовом здравственом стању, током које је сведочио лекар из судског притвора Паулус Фалке, Младић се захвалио целом лекарском тиму, али и Трибуналу, о ком је, како […]

уторак, јун 4, 2013 / 21:33

Бивши командант Војске РС Ратко Младић, оптужен за геноцид у БиХ, захвалио се данас Хашком трибуналу и његовом медицинском особљу што су му “спасли живот”.

На крају расправе о његовом здравственом стању, током које је сведочио лекар из судског притвора Паулус Фалке, Младић се захвалио целом лекарском тиму, али и Трибуналу, о ком је, како је признао, говорио ружно, “јер да није било њих он би одавно био код Светог Петра”.

“Господине докторе Фалке, вама, вашем тиму, свом особљу у притвору, које ме прати, обезбеђује, посматра, прегледа, разгледа, дању и ноћу, свом медицинском особљу у притворској јединици које ме је лечило и у болници Бронов, дубоко се клањам и све поздрављам као људе који сте ме извукли са обе ноге из гроба. Да није било ваше пажње, лекова и божје воље, одавно бих ја био код Светог Петра”.

Напомињући да “мора да похвали и Трибунал”, иако је о њему ружно говорио, Младић је казао: “Да нисам овде дошао, давно бих био у вечним ловиштима. Дубоко се свима захваљујем, од чистачице до власника, до Бронова, спасили сте ми живот, хвала вам”.

Доктор Фалке претходно је препоручио судијама да радну недељу у процесу Младићу смање са пет на четири дана због нарушеног здравља оптуженог. Лекар судског притвора прецизирао је да је стање Младића – који је у прошлости преживео три мождана удара – “стабилно” и да нема промена нагоре.

Постоји ли ризик од смрти

Фалке се није сагласио са медицинским експертима одбране да код Младића постоји ризик од излива крви у мозак. Због умора и стреса на суђењу, по његовим речима, код оптуженог су уочљиве последице преживљених можданих удара, попут тешкоћа у говору и опадања снаге мишића.

По речима кекара, Младић пати од повишеног крвног притиска, који се регулише лековима, и почетне артериосклерозе и дијабетеса.
Фалке је потврдио да је, због сумње да генерал Младић болује од рака, недавно обављена биопсија и да су резултати били негативни. Лекар је додао да је Младић изгубио на тежини.

Он је казао и да је приметио да се Младић “изузетно умара” на суђењу. “Када дође са суђења, нема снаге ни да се свуче и само лежи у кревету и игнорише вечеру”.

Младић је, по речима Фалкеа, изгубио на тежини и има шест килограма мање, 74, него што је имао, 80, када је 2011. доведен у притвор.

Председавајући судија Алфонс Ори прецизирао је да је Младић прошле године, када је боловао од упале плућа, имао “мање од 60 килограма”. Доктор Фалке изјавио је и да Младић, по налазу психијатара, сведочења на суђењу прихвата “веома болно и узнемирујуће”, што можда утиче на његов апетит.

"Само пола тијела ради"

Младић је о томе у судници рекао: “Мене, докторе, као човека не изненађује ни најгнуснија истина и чињеница, али најмања лаж било кога да је било од кога написана, подметнута и речена – то ме избацује из такта”.

Оптужени је, обраћајући се лекару, казао и: “Пола мога тела не ради, а како друга половина ради, ви сте то описали и хвала вам на поштеном и људском сведочењу данас о мом здрављу. Хвала вам, ви сте моји и пријатељ и члан моје породице”.

Одлуку о захтеву одбране да се број радних дана на суђењу Младићу смањи са пет на четири, расправно веће донеће накнадно.

Младићев бранилац Ненад Петрушић наставио је, после расправе о генераловом здрављу, унакрсно испитивање сведока оптужбе Момира Николића.

Генерал Младић оптужен је за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце “плавих шлемова” УН, 1992-95.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *