Млади за одликовање БиХ и РС Срђану Алексићу

Демократски омладински покрет упутио је иницијативу Предсједништву БиХ и Милораду Додику као предсједнику Републике Српске да се Срђан Алексић одликује у складу са законима о одликовањима БиХ и РС. Иницијатива се односи на то да Предсједништво БиХ постхумно Tребињцу Алексићу додјели Орден слободе БиХ, који је предвиђен за дјело храбрости, а дефинисан је Законом о […]

недеља, 4 марта, 2012 / 06:33

Демократски омладински покрет упутио је иницијативу Предсједништву БиХ и Милораду Додику као предсједнику Републике Српске да се Срђан Алексић одликује у складу са законима о одликовањима БиХ и РС.

Иницијатива се односи на то да Предсједништво БиХ постхумно Tребињцу Алексићу додјели Орден слободе БиХ, који је предвиђен за дјело храбрости, а дефинисан је Законом о одликовањима БиХ.

Исто се односи и на иницијативу која је упућена у кабинет предсједника Српске, да се Алексићу додијели одликовање Крст милосрђа који је предвиђен за дјело спашавања људских живота и храбрости.

Демократски омладински покрет је организација која окупља младе из цијеле БиХ и сматра да је дјело спасавања људског живота у најтежим временима, путоказ који треба слиједити, а Алексић се жртвовањем свог живота за спашавање туђег, може сврстати у највеће хероје најтежих дана ове државе.

Надамо се да ће Предсједништво БиХ и предсједник РС разматрати ову иницијативу, посебно узимајући у обзир што је упућена на основу законских аката и у складу да њима, те да ће грађани БиХ а посебно млади људи слиједити Алексићеву идеју, а то је поштовање достојанства и живота сваког човјека, без обзира на националност или вјеру.

Алексића је поводом Дана државности Србије недавно одликовао предсједник Србије Борис Tадић Орденом за храброст.

Срђан је погинуо бранећи свог друга, суграђанина Бошњака. Умро је 27. јанура 1993. године.Оставите одговор