Mладен Миљановић добио "Хенкел арт аворд"

Млади умјетник из Републике Српске Младен Миљановић добитник је награде "Хенкел арт аворд 2009" која му је уручена у Музеју савремене умјетности у Бечу. Миљановић је освојио новчану награду у износу од 7.000 евра, те самосталну изложбу у бечком Музеју. Овом приликом са по 2.000 евра награђени су и Волфганг Лернер из Аустрије и Далибор […]

четвртак, 26 новембра, 2009 / 16:34

Млади умјетник из Републике Српске Младен Миљановић добитник је награде "Хенкел арт аворд 2009" која му је уручена у Музеју савремене умјетности у Бечу.

Миљановић је освојио новчану награду у износу од 7.000 евра, те самосталну изложбу у бечком Музеју.

Овом приликом са по 2.000 евра награђени су и Волфганг Лернер из Аустрије и Далибор Тренчевски из Македоније.

Радови награђених умјетника биће изложени у Музеју савремене умјетности у Бечу од 26. до 29. новембра.

Предсједник жирија Еделберт Кеб рекао је да се жири одлучио за Миљановићеве радове, јер се "експлицитно односе на политику и сопствену биографију".

Предсједник фирме "Хенкел" за централну и источну Европу Гинтер Тумзер рекао је приликом уручења награде да фирма "Хенкел" на тај начин жели да допринесе европској интеграцији и културном разумијевању региона централне и источне Европе.

"Вjерујемо у веома позитиван аспект овог региона", истакао је Тумзер.

Миљановић /28/ је завршио Академију умјетности – Одсјек за сликарство у Бањој Луци, гдје је уписао и постдипломске студије. На бањолучкој Академији умјетности ради као асистент на предметима Интермедијална истраживања и Теорија простора, а волонтира и у удружењу особа са онеспособљењем "Удас", гдје посљедње три године води сликарску и вајарску радионицу.

Добитник је награде Ротари клуба 2005. године за постигнути успјех на студијима и награде Музеја савремене умјетности РС за најбоље радове на завршној изложби Академије умјетности 2006. године.

У својим умјетничким радовима Миљановић се бави симболима и мотивима, који доминирају у рату, истражује и рефлектије историју, значење и садржајни састав простора, мјеста и градова, при чему се служи различитим медијима.

mladen miljanovic dobio nagradu henkel art avord muzej savremene umjetnosti republike srpske