Младен Иванић: Ова Влада је најлошија у историји РС

Младен Иванић је један од оних политичара којем бисте могли поставити 100 питања. Интернет је ”крив” што смо поставили само осам. Такође, морамо нагласити да је због обавеза господина Иванића интервју урађен путем електронске поште. Питао: Радован Ковачевић Господине Иванићу, ПДП је на октобарским изборима освојио један мандат мање за Народну скупштину РС у односу […]

среда, фебруар 9, 2011 / 08:15

Младен Иванић је један од оних политичара којем бисте могли поставити 100 питања. Интернет је ”крив” што смо поставили само осам.

Такође, морамо нагласити да је због обавеза господина Иванића интервју урађен путем електронске поште.

Питао: Радован Ковачевић

Господине Иванићу, ПДП је на октобарским изборима освојио један мандат мање за Народну скупштину РС у односу на претходне опште изборе. Да ли се Ви као предсједник партије осјећате одговорним за, процентуално гледано, пад ПДП-а?
 
Тачно је да ПДП има једног посланика мање данас него након избора 2006. године, али је и тачно да је имао већи апсолутни број гласова, као и већу процентуалну подршку грађана на овим изборима. Мањи број посланика посљедица је чињенице да смо осмог посланика изгубили у трећој изборној јединици (Добој) због свега стотињак гласова.
 
Предсједништво ПДП-а и ја лично смо понудили оставку Главном одбору. Моја је одбијена, а прихваћена је оставка Предсједништва и заказан Сабор ПДП-а за април ове године када ће бити изабрани и нови органи Партије.
 
Наравно да и сам сносим одговорност за резултате који су бољи него 2006.године, али лошији од очекиваних.
 
Неважећи листићи су резултат изборних манипулација

Да ли вјерујете у тврдње по којима Бошњаци нису жељели заокружити ниједно име на гласачком листићу за српског члана Предсједништва БиХ, у немогућности да гласају за Бошњака, или сматрате да је нешто друго узрок великог броја неважећих листића?

Има истине у томе да велики број Бошњака није желио да гласа нити за једног од српских кандидата. Али то не објашњава тако висок број неважећих листића за мјесто српског члана Предсједништва јер он није концентрисан само на мјестима гдје су гласали Бошњаци.
 
Значајан број неважећих гласова, а било их је око 70.000, резултат је изборне манипулације. На једном броју гласачких мјеста, тамо гдје су владајуће структуре имале већи утицај, вађени су листићи на којима се гласало за мене и убацивали су се празни, неважећи листићи. У приватном разговору потврдиће Вам то и велики број кључних функционера СНСД-а.
 
Како коментаришете састав нове Владе Републике Српске, али и недавно усвојени буџет Републике Српске за 2011. годину?
 
У новој Влади има свега неколико људи који могу бити министри, јер по својим стручним квалификацијама могу радити тај посао. Већину министара чине људи који ни по чему нису познати јавности Републике Српске, дакле потпуни анонимуси којима је први озбиљан посао који раде управо министровање. По персоналном саставу то је најлошија Влада коју је РС имала од свог формирања.
 
Буџет РС је већ годинама исти и креће се око 1,6 милијарди КМ. То је најбољи показатељ да економско стање уопште није добро, како стално тврди Влада РС. Домаћи приходи падају, иако се порези повећавају. Подсјетићу Вас да је свака пета марка у буџету дошла из врло скупих кредита ММФ-а и да ће данашњу потрошњу и расипништво грађани почети плаћати већ од 2012. године и да ће се врло брзо видјети сва нерационалност рада ове власти. Овај буџет је направљен само да покрпи рупе и у њему нема никаквог развојног концепта.
 
Подсјетићу Вас да је за стимулације у пољопривреди, по Стратегији развоја пољопривреде требало издвојити око стотину милиона КМ. Ова власт је износ смањила на 60 милиона иако је у прошлогодишњем за ове намјене било издвојено око 90 милиона. То значи да ће ове године, ионако слаб положај пољопривреде бити још гори. Ништа боље није ни у другим областима. Буџет је тако конципиран да је потпуно јасно како држава нема намјеру да улаже у запошљавање, што је огромна и неопростива грешка.
 
Претходна Влада коју је водио актуелни предсједник Републике Српске, Милорад Додик, имала је на располагању више новца него све претходне владе због чињенице да су мимо буџета на располагању имали и велика средства од, првенствено приватизације Телекома РС. Какви су, у том контексту, ефекти рада претходне владе?
 
Република Српска је, на жалост, неповратно изгубила велику шансу да уђе у циклус новог развоја. Огроман новац или прецизније 1,4 милијарде КМ је потрошен, а ефеката нема. Умјесто нових радних мјеста свакодневно је отпуштање радника и број запослених пада. Мени није познат нити један нови привредни капацитет који је направљен захваљујући овим средствима. Све је завршило у пројектима од којих је корист имало само пет-шест фирми блиских овој власти.
 
Такву шансу нико никада није имао, нити ће је брзо поново имати. Нема, нити ће док је ове власти бити аутопутева, термоелектрана, аеродрома и свега што су обећавали.
 
Како коментаришете чињеницу да је, без обзира на средства од приватизације Телекома РС, претходна влада подизала нове кредите и да ли сматрате да Република Српска има капацитет да их враћа?
 
Већ сам рекао да је свака пета марка у буџету долазила из страних кредита. Пошто је буџет био потрошачки, а не развојни, та средства су потрошена, а ништа ново није направљено. Напротив, стечајева никада није било више него у мандату ове власти. То значи да ће велике кредите враћати све слабија привреда и то ће бити огромно оптерећење. Врло брзо, већ од наредне године отплате ће бити веће него нови кредити и тада ће економија РС ући у још тежу ситуацију. То је неодговорна политика која се руководи логиком “послије мене потоп”. Бојим се да ће тај потоп бити велик и да данас о томе мало ко размишља.
 
Како коментаришете недавни потез предсједника Републике Српске, Милорада Додика, када је разријешио дужности Сенатора бившег предсједника републике, Драгана Чавића, који га је због тога назвао диктатором?
 
Милорад Додик сво вријеме своје владавине води политику – Република Српска то сам ја – и ко год ме критикује, он напада РС. Такав деспотски систем владавине најбоље се показао у случају Драгана Чавића. Њему је, по основу функције Предсједника РС, коју је обављао, по Закону припадало мјесто сенатора. То што критикује власт никоме, па ни Додику, не даје право да га смјењује с те функције. Сенат је институција Републике Српске, а не лично влсништво Милорада Додика. Овај случај ће бити најбољи примјер деспотске владавине и није на образ јавности што је ћутке ово прихватила.
 
ПДП неће улазити у власт у којој је СНСД
 
На основу чега тврдите да власт на нивоу БиХ неће бити формирана до љета, али и да ли има истине у нагађањима по којима сте Ви спремни ући у коалицију са СДП-ом, чији лидер Златко Лагумџија, наводно рачуна на Вас у комбинацији за већину без СНСД-а?
 
Постоје два блока која су већ формирана и која имају подједнаку снагу. Један чине СДП, СДА, НСРзБ и ХСП и они имају 17 посланика из Федерације. Други блок чине СНСД, СДС, ХДЗ И ХДЗ 1990 и они имају 16 посланика. И једнима и другима недостају партнери из другог ентитета. Да би се они повезали неко мора попустити од свог првобитног захтјева. Не вјерујем да ће Човић одустати од захтијева да предсједавајући Савјета министара буде Хрват из ХДЗ-а, као што сматрам да то неће учинити нити Лагумџија који очекује да то мјесто добије СДП.
 
Направљен је амбијент да ко год направи корак назад биће доживљен као велики губитник. Знајући их обојицу не вјерујем да ће направити корак назад и тиме пристати на имиџ губитника. Због тога на видим брзи расплет и увјерен сам да се Савјет министара, као и Парламент БиХ неће формирати прије априла, ако и тада.
 
ПДП неће улазити у власт у којој је СНСД, јер смо једном имали то искуство и немамо намјеру поново правити исту грешку. Према томе, ПДП остаје опозиција јер су СНСД и СДС заједно у институцијама БиХ. Увјерен сам да ће СДС брзо схватити да је направио грешку и да ће се повући из те већине.
 
Иако је бањалучки одбор Ваше партије постигао одличан резултат на претходним општим изборима, предсједник тог одбора је смјијењен са мјеста шефа посланичког клуба ПДП-а у НСРС. Да ли је у питању обична ротација или се ради о смиривању Зорана Ђерића који је прије тога и јавно исказивао незадовољство стањем у ПДП-у?
 
Господин Бореновић је један од мојих најближих и најбољих сарадника и сматрам да је остварио врло добре резултате као предсједник Градског одбора Бања Лука. За вријеме његовог предсједавања ПДП је постао друга партија по снази у Бањалуци. Он није смијењен, већ је извршена ротација.
 
То значи да ће он у времену које долази имати већу улогу унутар Партије.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Можда ова није најбоља, али по важећем уставу и оваквом стању какво јесте тешко је бити добар. У суштини сви који критикују требају дати приједлоге за побољшање.

  2. Ова Влада вјероватно није иделна, али јој треба дати времена да покаже шта зна. Најгора Влада РС свих времна је Влада Младена Иванића и зло које је починила нећемо отклонити деценијама.

  3. Најлакше је давати паушалне изјаве иза којих неће стати касније, нити ће, евентуално, да поједе све што је напросипао овдје. Бесциљно пљување без конкретних приједлога би требало да се цензурише:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *